Lansarea cărții „Bartolomeu Valeriu Anania (1921‑2011). Omul și Istoria”

Un articol de: Darius Echim - 17 Martie 2023

Cartea „Bartolomeu Valeriu Anania (1921- 2011). Omul și Istoria”, scrisă de arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a fost lansată în 15 martie, la Muzeul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Lansarea a avut loc în cadrul serilor culturale ale muzeului. Cu acest prilej a fost evocată personalitatea Mitropolitului Bartolomeu Anania, în anul când s-au împlinit 30 de ani de la hirotonia sa întru arhiereu, eveniment ce a avut loc la data de 7 februarie 1993, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Printre cei care au luat cuvântul și au prezentat volumul s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; pr. prof. dr. Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj- Napoca; pr. lect. dr. Bogdan Ivanov, președintele Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și dr. Dumitru Suciu, cercetător științific gr. I în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.

Evenimentul editorial a fost completat cu un recital de muzică sacră susținut de corul de fete al Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos, și de corul maicilor de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud.

Manifestarea a fost moderată și prezentată de pr. dr. Cornel Coprean, consilierul cultural al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La finalul serii, arhim. Dumitru Cobzaru, autorul noii apariții editoriale, a vorbit despre conținutul volumului care surprinde personalitatea Mitropolitului Bartolomeu în cheia istoriei pe care a traversat-o, și a mulțumit IPS Părinte Mitropolit Andrei pentru prezență și pentru binecuvântarea apariției cărții, precum și tuturor celor prezenți.

Apărut anul acesta printr-o colaborare între Editura Renașterea și Editura Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române - Filiala Cluj, volumul reprezintă transpunerea editorială a tezei de doctorat a autorului, intitulată „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul, Destinul și Istoria”. Teza a fost susținută public în 24 octombrie 2022 și a fost realizată în cadrul Școlii Doctorale a Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - Filiala Cluj-Napoca, sub îndrumarea științifică a regretatului prof. dr. Nicolae Edroiu (fost membru corespondent al Academiei Române) și a dr. Dumitru Suciu, cercetător științific gr. I în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu”.

„Scopul lucrării de față este acela de a oferi o prezentare cât se poate de imparțială - în­deobște bazată pe mărturiile participanților direcți la evenimente și pe documentele oficiale, arhivistice - a episoadelor în care Bartolomeu Valeriu Anania s-a implicat sau a fost implicat, fără voia sa, însă păstrându-și mereu verticalitatea. Fără faptele, atitudinea și cuvintele sale, istoria recentă a țării noastre ar fi arătat cu siguranță altfel. Considerăm că evocarea acestor evenimente cruciale din istoria României și a unei personalități ca Bartolomeu Valeriu Anania se impune cu necesitate în actualitate. Nu pot trece cu vederea că l-am cunoscut îndeaproape, iar multe din amintirile sale mi le-a transmis direct, ceea ce mă obligă să (re)cunosc realitatea și să las o mărturie, cât se poate de onestă, în ce-l privește, dar și pentru posteritate”, a mărturisit autorul.

La eveniment a participat un public numeros din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, între care ucenici și fii duhovnicești.