Lansarea Integralei „Nicolae Steinhardt” la Iași
Marți, 17 mai 2022, a avut loc lansarea Integralei „Nicolae Steinhardt”, cuprinzând 22 de volume apărute în seria de autor editată de „Polirom” şi Mănăstirea „Sfânta Ana”-Rohia, în parteneriat cu Facultatea de Litere, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Evenimentul cultural a avut loc în sala Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și a fost moderat de prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, de la Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice.
„Două sentimente mă cuprind astăzi, cel al onoarei și cel al bucuriei. Onoare pentru că sunt a doua oară aici, în această prestigioasă universitate din Iași, a doua oară tot pentru a-l invoca pe părintele Nicolae Steinhardt. Nicolae de la Rohia și opera lui și sigur că acest lucru se datorează colaborării noastre cu editura Polirom. Apoi, sentimentul de bucurie pentru că, iată, anul acesta se împlinesc 110 ani de la nașterea lui și sunt 15 ani de colaborare dintre Mănăstirea Rohia și grupul de la Mănăstirea Rohia, care este format din pr. prof. Ştefan Iloaie, prof. dr. George Ardeleanu și prof. dr. Florian Roatiş. 15 ani de colaborare și 13 ani în care au apărut cărțile, în perioada 2008, primele cinci volume, iar anul trecut s-a încheiat ultimul volum din «Corespondențe». Trebuie să spun că prima dată când s-a tipărit cartea «Dăruind vei dobândi», s-a tipărit aici la Iași, în 1992, din inițiativa Episcopului Iustinian Chira”, a spus arhim. Macarie Motogna, de la Mănăstirea „Sfânta Ana”-Rohia.
Au fost invitați să vorbească: conf. univ. dr. George Ardeleanu, din cadrul Facultății de Litere a Universității din Bucureşti; pr. prof. univ. dr. Ştefan Iloaie, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca; conf. univ. dr. Emanuela Ilie, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi; Silviu Lupescu, director general la editura Polirom; arhim. Macarie Motogna de la Mănăstirea „Sfânta Ana”-Rohia, pof. univ. dr. Antonio Patraş, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi; conf. univ. dr. Florian Roatiş, Facultatea de Litere, Centrul Universitar de Nord, Baia Mare; Emanuela Stoleriu, referent editorial Polirom, și Adrian Şerban, director editorial Polirom.
„Textele lui Nicolae Steinhardt sunt diverse și pleacă de la o experiență spirituală realmente exemplară, este vorba înainte de toate de convertirea lui de la iudaism la creștinism, o experiență spirituală memorabilă, care, printre altele, ne învață că în viață, o valoare esențială este valoarea libertății. Citindu-i cărțile, am înțeles odată mai mult că libertatea interioară, libertatea dată de credința în Dumnezeu este cea care te pune în situația să faci față oricăror crize și provocări ale lumii contemporane, așadar, pentru a fi oameni educați și puternici, fortificați lăuntric, este obligatoriu ca pe lângă credința în Dumnezeu să avem și educația culturală, ori cărțile lui Nicolae Steinhardt, în mod deosebit, aș spune eu, «Jurnalul fericirii» și «Dăruind vei dobândi», ne ajută să ne fortificăm lăuntric și să facem față provocărilor lumii de astăzi, a declarat prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, moderatorul întâlnirii.