Lansarea lucrării „Oamenii Unirii”, la Muzeul Literaturii

Un articol de: Marius Nedelcu - 20 Decembrie 2018

La Muzeul Național al Literaturii Române din București a avut loc marți, 18 decembrie, lansarea lucrării „Oamenii Unirii” a scriitoarei și jurnalistei Daniela Șontică. Volumul, apărut la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române, Colecția Media Christiana, Seria Radio TRINITAS, a fost prezentat de diferite personalități din lumea bisericească și culturală care au apreciat că documentarea și portretele realizate de autoare sunt o consistentă actualizare a faptelor istorice și a personalităților care au contribuit sau participat la Marea Unire din 1918.

Evenimentul a fost moderat de Costin Tuchilă, realizator la Radio România, care a introdus pe ceilalți vorbitori și a spus că lucrarea „Oamenii Unirii” umple un gol în Anul Centenar. „Cartea este o amplă culegere de portrete, evocări ale făuritorilor, artizanilor Marii Uniri, și regăsiți în ea microbiografii, unele sunt studii bine documentate ale autoarei. La origine, aceste texte au fost citite din primăvară la Radio TRINITAS. Desi­gur că față de forma vorbită, forma scrisă a textelor are mult mai multă rigoare. Este o carte de publicistică foarte bine-venită în contextul actual, în care, spre marele nostru regret, în An Centenar, istoricii nu ne-au răsfățat cu studii sau cu cărți dedicate Primului Război Mondial și Marii Uniri”, a spus Costin Tuchilă.

În continuare, criticul literar Valeriu Râpeanu a arătat că evenimentele din 1918 au fost posibile datorită unei pregătiri morale și intelectuale intense a elitei politice românești. „1 Decembrie 1918 nu este o simplă dată de aniversare în calendarul națio­nal, ci, așa cum am mai spus, este o zi pentru eternitate, este ziua noastră, a tuturor, de care ne aducem aminte tot timpul. Fără 1 Decembrie 1918 nu că nu ar fi fost România Mare în hotarele pe care le știm, noi nu am fi avut conștiința valorii spirituale, morale, pe toate planurile, ale poporului român. Mircea Eliade spunea că generația dinaintea lui a avut fericirea să își vadă visul împlinit, acela al Marii Uniri, care a deschis porțile spre universalitate”, a explicat criticul literar. De asemenea, a mai spus că volumul „Oamenii Unirii” merită să fie studiat în școli.

Și scriitorul Tudor Călin Zarojanu a punctat valoarea de restituție în memoria colectivă a elitei intelectuale și politice româ­nești de la 1918 pe care o are apariția. „Marele merit al cărții este că spune tot fără să spună mult. Autoarea a reușit să condenseze informația esen­țială despre fiecare dintre numeroasele personaje din carte care au contribuit direct, indirect sau au fost martore la acest moment istoric pe care încă îl celebrăm”, a spus Tudor Călin Zarojanu.

De asemenea, Ciprian Olinici, consilier patriarhal, director general TRINITAS TV, a spus la acest moment că volumul, pe lângă contribuția istorică și culturală, are meritul de a prezenta o perspectivă foarte umană asupra istoriei în care victoriile sunt împletite cu înfrângerile, iar căderile sunt urmate de înălțări.

Despre valoarea cărții în general pentru dezvoltarea culturii și a conștiinței umane a vorbit părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publica­țiilor „Lumina” și coordonatorul Colecției Media Christiana a Editurii TRINITAS. „Nu trebuie să uităm niciodată cartea ca document esențial de cultură, pentru că oricâtă dinamică ar fi în emisiunile de radio și televiziune s-au în cuvântul scris din cotidian, cartea are un rol esențial în cultura umanității și în edu­cație. Noi resimțim această complementaritate dintre diferitele mijloace de comunicare. Eu mă bucur pentru apariția acestei cărți și că Radio TRINITAS își întărește seria din Colecția Media Christiana. Autoarea, Daniela Șon­tică, este prezentă și în Seria Lumina a Colecției Media Chris­tiana, care este cea mai consistentă, prin lucrarea «Însemnări din pridvor»”, a spus părintele consilier patriarhal.  

În continuare, despre cum s-a născut ideea acestui volum a vorbit și părintele consilier patriarhal Teodor Gradinaciuc, director de programe la Radio TRINITAS. La final, Daniela Șontică a mulțumit  celor care au participat la acest eveniment și a spus că realizarea volumului a fost pentru ea o redescoperire a istoriei.