Lansarea volumului „Ortodoxia românească în istorie și contemporaneitate”

Un articol de: Oana Rusu - 16 Ianuarie 2020

Biserica Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur a fost duminică, 12 ianuarie, gazda lansării volumului „Ortodoxia românească în istorie și contemporaneitate”, cea mai recentă apariție editorială a istoricului Mircea Gheorghe Abru­dan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „George Ba­rițiu” al Academiei Române. Lucrarea a fost publicată în luna decembrie 2019 la Editura „Renaș­terea” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Alături de autor, cartea a fost prezentată de pr. Cătălin Pălimaru, directorul Editurii „Renașterea”, și conf. dr. Ioan Cârja, cadru didactic la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Lansarea face parte dintr-o serie de activități pe care Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” le organizează în cursul lunii ianuarie, în contextul sărbătoririi Zilei Culturii Națio­nale, conform parohului Dan Cismaş.

De asemenea, volumul amintit a fost lansat şi în Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, din cartierul clujean Mănăștur, duminică, după Sfânta Liturghie. Cartea a fost prezentată de pr. lect. dr. Răzvan Perșa, cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujene, care a remarcat că autorul este un „cronicar desăvârșit al vremurilor noastre, utilizând un limbaj atractiv, literar pe alocuri, care captivează atenția cititorului, neîmpovărându-l cu repere cronologice seci, și invitându-ne la o reală redescoperire a istoriei noastre națio­nale și bisericești”.

Volumul este structurat în șase capitole: „Chipuri de voievozi pravoslavnici și martiri ai lui Hristos”; „Figuri de ierarhi, preoți și mireni cărturari”; „Personalitatea și opera Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”; „De la Pașoptism la Primul Război Mondial și Marea Unire; „Teologie și spiritualitate”; „Peregrin prin țară și peste hotare”.