Lansarea volumului „Tehnicizarea inumană a vieţii”
Amfiteatrul „Preot Prof. Dr. Dumitru Stăniloae” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a găzduit marţi, 29 martie, lansarea volumului „Tehnicizarea inumană a vieţii”, semnat de conf. univ. dr. Adrian Lemeni, directorul Şcolii Doctorale a prestigioasei unităţi de învăţământ teologic din Capitală.
La eveniment au participat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, consilieri patriarhali, profesori universitari şi membri ai corpului didactic al mai multor instituţii de învăţământ superior din Capitală, oameni de cultură, precum şi mulţi studenţi.
Autorul a făcut o prezentare a volumului apărut în cursul acestui an la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, subliniind faptul că teza fundamentală a lucrării, care urmăreşte discursul inspirat de mai mulţi cercetători din secolul 20, se referă la faptul că mediile tehnologice organizează riguros şi totalitar duhul acestei lumi, soluţia pentru ieşire din impasul creat de dependenţa de acestea fiind asumarea credinţei şi depăşirea unui sistem de gândire autonom specific unei societăţi egoiste, cu iluzia autodeterminării.
„Teza fundamentală a cărţii, pe care am încercat să o argumentez şi să o prezint în această lucrare, este: aceste medii tehnologice organizează în mod riguros şi totalitar duhul acestei lumi. Auzim şi în Evanghelii vorbindu-se despre «duhul lumii». Nu putem fi şi cu Dumnezeu, şi cu lumea. Din acest motiv şi Mântuitorul a incomodat formalismul, chiar al instituţiilor religioase, şi tot ceea ce a însemnat conformismul cu raportare de duh legalist, înrădăcinat în duhul acestui veac. (…) Atunci când ajungi să spui că, omeneşte, nu mai e nimic de făcut, adică să nu te încrezi în nişte soluţii care ţin tot de logica sistemului, reprezintă o oportunitate de a te deschide către singura soluţie autentică, cea a experienţei credinţei. Soluţia credinţei presupune depăşirea logicii specifice sistemului tehnologic, o logică bazată pe autonomie, ajungând să ne încredem în propriile puteri, urmându-l pe Sfântul Apostol Pavel, care spune că puterea lui Dumnezeu se desăvârşeşte în slăbiciune. Atunci când asumăm slăbiciunea propriei condiţii, harul lui Dumnezeu lucrează într-un anumit fel, pentru că nu ne mai încredem în propriile puteri. Depăşim logica de tip autonom, specifică celor de la Turnul Babel, care au vrut să cucerească cerul prin tehnologie”, a spus conf. dr. Adrian Lemeni.
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a apreciat preocuparea autorului pentru acest subiect, precum şi modul în care acesta a arătat faptul că întoarcerea la experienţa Părinţilor Bisericii constituie o soluţie pentru criza creată la toate nivelurile existenţei de dependenţa de tehnologie şi mediile tehnologice: „Ne exprimăm bucuria pentru o astfel de abordare, care completează şi aduce în actualitate opera Părinţilor Bisericii, atât de preocupaţi de schimbarea omului dinăuntru. Lucrarea pe care ne-o propune domnul Lemeni vorbeşte despre duhul lumii acesteia. Tehnologia poate fi acaparatoare şi suntem captaţi mai ales de ea şi nu mai avem preocupările celor de demult. Autorul ne-a vorbit despre prietenia celor de altădată cu duhovnicul, cu Dumnezeu, cu îngerul păzitor. Acum descoperim un alt «înger păzitor», care este computerul. Sunt atâtea semne ale depărtării de Dumnezeu cauzate de tehnologie şi noi ne mulţumim cu această stare. De aceea, cuvintele rostite aici se înscriu într-o omilie consistentă, la care va trebui să medităm, să ne gândim la ceea ce este cu adevărat important. Va trebui să avem nădejdea să ne ridicăm din ţărână şi să privim către cer”, a spus Preasfinţia Sa.
Seara a fost încheiată de o sesiune de discuţii şi întrebări pe tema lucrării lansate.