Lansări de carte la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 15 Noiembrie 2013
La Biblioteca „ASTRA“ din Sibiu a avut loc joi, 14 noiembrie, lansarea lucrării „Jurnal athonit“ şi a volumului de poezii „Suplu Zvâcnet Vertical“, apărute la Editura „Filos“. La eveniment a participat, alături de autori, pr. conf. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu şi numeroşi iubitori de carte din cetatea transilvană.
 
Prima lucrare lansată la Sibiu a fost realizată de Alexandru Rădescu şi Paul Grigoriu, doi teologi care îşi descriu pelerinajele la Muntele Athos şi experienţele trăite în acest loc. Volumul de poezii lansat la Sibiu aparţine lui Cristian Boroş şi adună câteva încercări ale tânărului teolog de a-şi transpune gândurile şi trăirile interioare în versuri. 
 
În debutul evenimentului,  pr. conf. dr. Constantin Necula a prezentat, în mare, cele două cărţi şi a subliniat unicitatea textului din ambele lucrări. 
 
„Cărţile sunt de fapt două volume de poezie şi de teologie, deopotrivă. «Jurnalul athonit» mi-a adus aminte de drumurile mele prin Athos şi m-am bucurat mult să constat că, o generaţie întreagă, gândim la fel în raport cu punctele de sudură ale monahismului athonit. Cărţile sunt de o rară fineţe şi transparenţă, cu o limbă română din ce în ce mai rară în zilele noastre, cu grupuri de oameni care găsesc ceea ce caută, cu întâlniri cu părinţi duhovniceşti abia creionaţi în spaţiul «Jurnalului athonit», extrem de atenţi la amănuntele bisericilor de acolo. Sunt cărţi care se citesc printre gene, seara, liniştit, fără muzică în surdină pentru că ele cântă de la sine“, a spus pr. Necula.

Mesajul Muntelui Athos

Au urmat prezentările celor trei autori veniţi la Sibiu pentru a-şi lansa cărţile. Paul Grigoriu a dorit să mulţumească tuturor pentru participarea la eveniment şi a explicat în câteva cuvinte rolul cărţii scrise împreună cu Alexandru Rădescu despre paşii făcuţi în mănăstirile din Muntele Athos. 
 
„Athosul este, pentru noi, un indicator către Dumnezeu, iar monahismul este un fel de avangardă creştină. Înainte de 313, creştinii erau oameni foarte pragmatici pentru că şi-au dat seama că, mărturisindu-L pe Hristos, pierdeau totul în lumea aceasta, dar câştigau viaţa de dincolo. După Edictul din 313, care a fost un eveniment important din istoria Bisericii, oamenii au mai neglijat viaţa duhovnicească şi în acest fel a luat avânt monahismul. În zilele noastre, situaţia este foarte asemănătoare cu cea din acea vreme. De aceea, mesajul Muntelui Athos este foarte important pentru cetate şi ne spune că putem fi creştini adevăraţi şi aici, în lume“, a subliniat Paul Grigoriu.
 
Cel de-al doilea autor al «Jurnalului athonit», Alexandru Rădescu, a menţionat că Sibiul este primul oraş din provincie în care se lansează lucrarea, şi aceasta se datorează legăturilor dintre Athos şi această parte din Ardeal. 
 
„În Muntele Athos există un aşezământ al Sfântului Ipatie, în care, din 1870 şi până în prezent, aproape toţi stareţii au fost din zona Sibiului. Păşim cu foarte mare evlavie în această parte a ţării pentru că simţim o rânduială divină şi o viaţă duhovnicească deosebită în acest oraş“, a spus Alexandru Rădescu.
 
În cele din urmă, autorul volumului de poezii, Cristian Boroş a adus câteva lămuriri legate de versurile adunate în carte şi a mărturisit câteva lucruri personale despre vocaţia sa artistică, pe care încearcă să o urmeze prin muzică şi poezie.
 
„Acest volum de versuri este pentru mine o naştere în poezie, nu pentru c-am încercat să scriu altfel, ci pentru că acum m-am născut mai degrabă decât din trecutul meu artistic. Arta la nivelul poeziei este pentru mine un altfel de muzică. Pentru mine poezia este o muzicalitate a cuvintelor şi am scris versuri de drag, dincolo de sensul pe care l-am căutat“, a menţionat Cristian Boroş.