„Lăudaţi pe Domnul!“, etapa mitropolitană
Etapa mitropolitană a Concursului naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!“, ediţia a VI-a, s-a desfăşurat marţi, 15 octombrie, la Biserica „Sfântul Elefterie“ - Nou din Bucureşti.
Formaţiile corale înscrise în concurs au fost Corala „Accoustic“ a Bisericii „Sfântul Nicolae“ - Dintr-o Zi din Protoieria I Capitală (Arhiepiscopia Bucureştilor), Corala „Sfântul Vasile cel Mare“ a Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi (Arhiepiscopia Dunării de Jos), Corala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a Parohiei „Sfântul Gheorghe“ din Olteniţa (Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor). Juriul, ai cărui membri sunt din afara mitropoliei organizatoare şi nu sunt cuprinşi în altă mitropolie pentru acest concurs, a stabilit că formaţia corală care va reprezenta Mitropolia Munteniei şi Dobrogei la faza naţională a Concursului „Lăudaţi pe Domnul!“ este Corala „Accoustic“ a Bisericii „Sfântul Nicolae“ - Dintr-o Zi, dirijată de Daniel Jinga, care a acumulat 166 puncte dintr-un total de 180 posibile. Pe locurile doi şi trei s-au clasat Corala „Sfântul Vasile cel Mare“ (156 puncte), dirijată de Gheorghe Butuc, şi respectiv Corala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ (122 puncte), dirijată de pr. Dumitru Dumitrică. Punctele au fost acordate în funcţie de acurateţe, impresie artistică, dificultatea repertoriului şi vocalitate.
Comisia de jurizare a fost compusă din prof. Iosif Fiţ din Alba Iulia, dirijor, compozitor şi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, conf. dr. Mircea Remus Buta, dirijor şi profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad, şi prof. Gelu Stratulat, dirijor, compozitor şi profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu-Vâlcea. Diaconul Adrian Oancea, inspector eparhial în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a dăruit membrilor juriului din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în semn de recunoştinţă, câte o diplomă de onoare şi Dicţionarul de muzică bisericească românească publicat în acest an la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.
Etapa mitropolitană a Concursului naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!“ a fost organizată de Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor. Etapa naţională se va desfăşura la Palatul Patriarhiei, în ziua de 27 octombrie, când vor concura şase coruri parohiale mixte din cele şase mitropolii din ţară.
Evaluarea pieselor şi a partiturilor înscrise la secţiunea de compoziţie muzicală
La Palatul Patriarhiei din Bucureşti s-a desfăşurat ieri, 16 octombrie, sesiunea de evaluare a partiturilor şi pieselor muzicale înscrise la Concursul naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!“, secţiunea compoziţie muzicală, organizat de Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhiei Române. Juriul, format din prof. dr. Dan-Cezar Buciu de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, părintele dr. Constantin Drăguşin, dirijor onorific al Coralei „Nicolae Lungu“ a Patriarhiei Române, lect. dr. Grigore Cudalbu de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, s-a reunit în Sala „Sfântul Niceta de Remesiana“, unde a ascultat şi a evaluat lucrările trimise la acest concurs de compozitori din tot cuprinsul României, care au alcătuit muzica pentru chinonicul duminical „Lăudaţi pe Domnul din ceruri! Aliluia. Aliluia. Aliluia!“, pentru cor mixt sau pentru cor de voci egale.
Juriul a stabilit cel puţin patru criterii de evaluare a celor 21 de piese muzicale înscrise în concurs care au fost prezentate în format audio în interpretarea unui cor profesionist, dar şi în variantă transcrisă pe notaţie muzicală. „Facem o apreciere pe mai multe paliere. Este vorba de aspectele legate de scriitură, de aspectul originalităţii piesei şi, bineînţeles, este vorba şi de impresia generală pe care o degajă piesa în urma acestei «disecări» din punct de vedere muzical. În felul acesta ne putem face o opinie profesională şi cât mai exactă asupra unei piese“, a spus prof. Dan-Cezar Buciu. „Cred că este foarte necesar un astfel de concurs pentru că îi stimulează pe compozitori şi îi obişnuieşte cu construcţia muzicii corale bizantine din care cred că Biserica noastră are de câştigat. Prin muzica eclesială corală noi putem să transmitem mesajul rugăciunii ortodoxe în întreaga lume. În Occident, unde sistemul tonal este majoritar, muzica noastră apare de multe ori cu o anumită culoare, cu prospeţime şi noutate deosebite“, a spus părintele Constantin Drăguşin. Compozitorii clasaţi pe primele patru locuri vor fi invitaţi la Spectacolul-concurs „Lăudaţi pe Domnul“, care va avea loc la Palatul Patriarhiei pe 27 octombrie, când vor fi premiaţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Partiturile compoziţiilor muzicale premiate vor fi publicate în revistele centrale bisericeşti. (Marius Nedelcu)