Lege europeană pentru protejarea presei de presiuni guvernamentale sau politice
Parlamentul European (PE), reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat zilele trecute un raport ce reprezintă poziţia PE asupra viitoarei Legi europene privind libertatea presei (EFMA), menită să consolideze transparenţa şi independenţa media în țările membre.
Legea EFMA interzice interferenţele în deciziile editoriale ale instituţiilor media şi presiunile externe asupra jurnaliştilor, precum forţarea lor să-şi dezvăluie sursele, accesarea conţinutului criptat de pe echipamentele lor electronice şi spionarea lor cu programe spyware, cu excepţia cazurilor în care această acţiune „este dispusă de o autoritate judiciară independentă pentru investigarea unei infracţiuni grave”, precum terorismul sau traficul de fiinţe umane. De asemenea, potrivit acestei legi, companiile media vor avea obligația să publice identitatea proprietarilor lor direcţi şi indirecţi, precum şi a celor din partea cărora primesc publicitate sau susţinere publică.
„Jurnaliştii sunt, începând de astăzi, cu un pas mai aproape de un cadru de lucru mai sigur, care să le garanteze independenţa, siguranţa şi protecţia surselor”, a declarat eurodeputata Ramona Strugariu, membră a grupului politic Renew Europe, după votul din PE cu privire la legea presei.
După adoptarea poziţiei PE, urmează negocierile cu Consiliul UE pentru definitivarea actului normativ european. Termenul limită până la care se doreşte elaborarea unui text final cu privire la EFMA este februarie 2024.