Liber la terenurile din România pentru cetăţenii UE

Data: 03 Ianuarie 2014

De la 1 ianuarie 2014, România este obligată, prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, să liberalizeze piaţa funciară pentru persoanele fizice din UE, ceea ce va modifica regimul existent până în prezent, în care doar persoanele juridice aveau dreptul să cumpere terenuri în ţara noastră.

În condiţiile noii legi vor putea cumpăra terenuri agricole în extravilan cetăţenii români, cetăţenii altui stat membru al UE, cetăţenii statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE), apatrizii cu domiciliul în România, într-un stat membru al UE sau într-un stat care este parte la ASEE şi persoanele juridice având naţionalitatea unui stat membru al UE sau a statelor care sunt parte la acordul menţionat.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României.

Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24%, urmată de Germania cu 15% şi de ţările arabe cu 9,98%.

În prezent, în România, preţul unui hectar de teren agricol variază între 2.000 şi 18.000, însă, dacă se va reface sistemul de irigaţii, acesta va creşte considerabil şi se va apropia de media europeană, de peste 30.000 de euro, consideră specialiştii. România are 13,298 milioane de hectare de teren agricol, din care aproape 9 milioane de hectare reprezintă suprafaţă arabilă.