Liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova

Data: 27 Aprilie 2014

Liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova intră în vigoare de astăzi şi se aplică deţinătorilor de paşapoarte biometrice. Moldovenii pot călători fără viză în ţările din spaţiul Schengen, dar şi în România, Bulgaria, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Turcia.

Cetăţenii Republicii Moldova pot călători fără viză în zona Schengen, dar şi în România, Bulgaria, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Turcia. Ministerul moldovean de Externe a anunţat într-un comunicat citat de portalul timpul.md că la această oră se negociază cu ţările din Balcanii de Vest pentru asigurarea liberei circulaţii şi în această zonă. Totodată, aceeaşi sursă aminteşte faptul că o nouă ţară care îşi va deschide graniţele pentru basarabeni este şi Israelul, ex-premierul Vlad Filat declarând că acest lucru se va întâmpla „până cel târziu la mijlocul lunii iunie“. Liberalizarea regimului de vize în spaţiul Schengen se referă la perioade de scurtă şedere, respectiv 90 de zile timp de 6 luni, şi se aplică doar în cazul cetăţenilor care deţin paşapoarte biometrice.

Ministerul moldovean de Externe a lansat şi un ghid de informare privind regimul de şedere în statele Uniunii Europene, viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza, subliniind că nu există interdicţii de circulaţie, însă există reguli care trebuie respectate. Astfel, oficialul a avertizat că pot fi solicitate informaţii suplimentare la frontieră de la călători. „Dacă merge la rude trebuie să ştie adresa şi datele de contact, eventual să deţină o copie a permisului de şedere a gazdei. Dacă e vacanţă trebuie să avem rezervare la hotel, asigurare obligatorie. Oamenii ar trebui să-şi asigure sănătatea, nu este o condiţie obligatorie, dar este necesară pentru că eventualele cheltuieli de sănătate sunt mari peste hotare“, a precizat Groza, citat de timpul.md.

Referitor la eliminarea vizelor, jumătate dintre moldoveni susţin că este „importantă“, în timp ce cealaltă jumătate o caracterizează ca fiind „deloc importantă“ sau „mai puţin importantă“, potrivit sondajului „Barometrul de Opinie Publică“ realizat de Institutul de Politici Publice de la Chişinău în perioada 28 martie - 13 aprilie. În acelaşi context, 49% din cei intervievaţi consideră că liberalizarea regimului de vize este rezultatul conjucturii externe, iar 35% au răspuns că este meritul conducerii statului. Fiind puşi în situaţia de a alege între Est şi Vest, 38% din moldoveni s-au pronunţat pentru Uniunea Vamală şi 35% pentru Uniunea Europeană (în special populaţia tânără, cu un nivel înalt de studii şi nivel socio-economic ridicat). Totodată, în cazul unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, 44% din persoanele intervievate ar vota pentru, iar 37% împotrivă. În ceea ce priveşte eventuala aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală, majoritatea persoanelor intervievate care s-au pronunţat pentru reprezintă minorităţile etnice. (Oana Nistor)