Liberalizarea vizelor UE pentru moldoveni
Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, s-a întâlnit la Bruxelles cu liderii politici pro-europeni din Republica Moldova, temele de discuţie axându-se pe agenda europeană a acestei ţări.
Agenda europeană a Republicii Moldova a fost rediscutată săptămâna aceasta, la Bruxelles, în cadrul întâlnirii avute cu comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, a liderilor politici pro-europeni din Republica Moldova. „Am evaluat unde se află acum R. Moldova după criza politică de primăvara trecută. Acea criză a scos la iveală un număr de chestiuni politice şi instituţionale care trebuie acum abordate urgent, în conformitate cu valorile europene. Voinţa politică este cheia în această privinţă. Abordând aceste chestiuni, R. Moldova va fi într-o poziţie mai bună să implementeze pe deplin Acordul de asociere care va fi parafat la Vilnius şi semnat anul viitor“, a spus înaltul oficial european, care a adăugat că, în calitate de prieten al R. Moldova şi al cetăţenilor ei, trebuie să sublinieze importanţa „urgentării consolidării responsabilităţii şi transparenţei politice“, continuarea reformei judiciare şi „importanţa combaterii corupţiei la toate nivelurile“. De asemenea, Guvernul de la Chişinău trebuie pe deplin sprijinit în implementarea agendei europene, iar „instituţiile democratice trebuie să fie consolidate şi integritatea lor protejată“, Stefan Fule amintind că transparenţa viitoarelor privatizări este extrem de importantă. Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate a spus că trebuie să existe deschidere către un dialog cu toate forţele politice din R. Moldova, un lucru extrem de important fiind şi acela de a transmite tuturor cetăţenilor substanţa şi consecinţele aşteptate ale asocierii cu UE, acest lucru traducându-se, în opinia oficialului de la Bruxelles, printr-o mai bună protecţie a drepturilor omului, creştere economică şi a numărului de joburi, dar şi prin scăderea preţurilor. „Nici Vilnius, nici Acordul de asociere, nici măcar (aderarea la) UE nu trebuie să fie scopuri în sine; ele trebuie să fie mai întâi de toate mijloace de a ameliora condiţiile sociale şi economice de viaţă ale cetăţenilor. Asta este ceea ce contează cu adevărat şi este lucrul pentru care am lucrat împreună de la adoptarea Planului de acţiune UE-R. Moldova în 2005“, a mai spus Fule.
Totodată, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, a declarat că liderii politici de la Chişinău depun „toate eforturile“ pentru ca liberalizarea regimului de vize să aibă loc într-o perioadă de „un an, un an şi jumătate“. În aceeaşi ordine de idei, Vladimir Filat, preşedintele PLDM, a precizat că „exact într-o săptămână“ va fi prezentat raportul Direcţiei Generale Afaceri Interne a Comisiei Europene privind respectarea de către R. Moldova a condiţionalităţilor pentru liberalizarea regimului de vize, acesta apreciind că Moldova a respectat termenii conveniţi, aplicând toate cerinţele stipulate în angajament, urmând ca, în continuare, procedurile interne ale Comisiei Europene să îşi urmeze cursul firesc. (Oana Nistor)