Liceeni europeni s-au întrunit la Istanbul

Un articol de: Marius Nedelcu - 23 Ianuarie 2013

Elevi şi profesori de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzău au participat între 14 şi 18 ianuarie 2013 la reuniunea proiectului multilateral „Comenius - Trăind împreună, ajutându-ne unii pe alţii“, care a avut loc la Liceul Kadir Has Anadolu Lisesi din oraşul Istanbul, Turcia.

 
 
Alături de reprezentanţii Seminarului Teologic Ortodox din Buzău, au participat elevi şi profesori de la licee din Germania, Italia, Slovacia, Polonia, Spania şi Turcia, care sunt implicaţi în proiectul de parteneriat multilateral „Comenius“. Seminarul „Chesarie Episcopul“ a fost reprezentat de părintele Mihail Milea, profesor la această instituţie şi preşedintele Fundaţiei „Sfântul Sava de la Buzău“, părintele Cristian Marius Dima, profesor şi consilier educativ la Seminarul Teologic, coordonatorul român al proiectului „Comenius“, şi şase elevi seminarişti. „Timp de cinci zile, 42 de elevi şi profesori din mai multe ţări europene au participat la programul pregătit de gazdele turce, menit a pune în evidenţă atât dinamica vieţii şcolare şi sociale din Istanbul, cât şi efortul comun în dezvoltarea abilităţilor sociale şi emoţionale ale elevilor şi ale celorlalţi actori din câmpul educativ, prin activitatea-ţintă a proiectului nostru: voluntariatul. Fiecare liceu partener a prezentat materiale de informare în limba engleză despre lucrări şi programe social-filantropice, în care elevii acestora desfăşoară în mod constant acţiuni de voluntariat“, ne-a spus părintele Cristian Marius Dima. 
Seminariştii buzoieni au prezentat istoria şi activitatea Fundaţiei „Sfântul Sava de la Buzău“, care de peste 20 de ani se ocupă cu ocrotirea copiilor şi a bătrânilor nevoiaşi din judeţul Buzău. Elevii seminarişti au participat ei înşişi ca voluntari la mai multe acţiuni ale acestei fundaţii. În cadrul mobilităţii de lucru, elevii au vizitat un centru de asistenţă a persoanelor vârstnice din Istanbul, precum şi mai multe obiective culturale şi religioase ale oraşului: Biserica „Sfânta Sofia“, sediul Patriarhiei Ecumenice din Fanar, Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii“, moschei, palatele imperiale, vestigii din vremea bizantină a oraşului, închisoarea Edicule unde au fost întemniţaţi Sfinţii Mucenici Brâncoveni. „Impactul acestei întâlniri a fost extrem de fructuos pe toate planurile, didactic, educativ şi personal, învecinarea cu oameni consecvenţi şi sensibili surclasând stereotipurile naţionale. Cu toţii am înţeles că instituţiile de binefacere europene ale Bisericilor creştine au un rol esenţial, creditat de istorie, în facerea de bine şi mângâierea celor aflaţi în nevoie, că grija pentru aproapele transcende crezurile religioase, în fine, că ne definim ca persoane numai în relaţie cu celălalt, prin angajament responsabil în sprijinirea dezvoltării lumii în care trăim, pe plan social şi spiritual“, ne-a spus părintele Cristian Marius Dima.
 
Parteneriatul multilateral „Comenius“ este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul „Învăţare pe tot parcursul vieţii“ şi se desfăşoară în anii şcolari 2012-2014.