Liderii țărilor din OSC vor o „ordine mondială multipolară echitabilă”
Președinții mai multor țări care au relaţii tensionate cu Occidentul s-au reunit săptămâna trecută într-un summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), la Astana, Kazahstan, pentru a-și declara angajamentul pentru formarea unei „ordini mondiale multipolare echitabile, fondată pe rolul central al ONU și pe dreptul internaţional”, potrivit formulei folosite în discursul său de preşedintele rus Vladimir Putin.
Pentru Putin şi omologul său chinez Xi Jinping, prezenți la summit alături de liderii iranian sau indian, această lume „multipolară” se doreşte o alternativă la hegemonia americană, scrie AFP. Putin, în special după invadarea Ucrainei, şi-a înmulţit eforturile pentru a reuni ţări din Asia, Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină în jurul acestei idei.
În OCS sunt 10 țări: India, China, Pakistan, Rusia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Iran, Belarus (primit în acest an), care reprezintă în total jumătate din populaţia mondială. Pentru Moscova, această organizaţie şi grupul BRICS sunt pilonii „noii ordini mondiale”. Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, grupul s-a mărit anul acesta cu Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran.
Pe de altă parte, liderul chinez Xi Jinping a venit la summit-ul OCS cu intenția de a întări relațiile cu Kazahstan și Tadjikistan, unde a făcut și vizite de stat după reuniune. Potrivit analiștilor, Beijingul vrea să profite de îngrijorările fostelor state sovietice față de manifestările tot mai belicoase ale Rusiei. Totodată, Asia Centrală este o verigă esenţială în Noul Drum al Mătăsii, un vast proiect de mari infrastructuri lansat de Xi. (C. Z.)