Limba română devine limbă oficială în Republica Moldova

Data: 20 Martie 2023

Sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. De asemenea, potrivit noii legi adoptate, sărbătoarea „Limba noastră” se va numi „Limba română”. Modificările vor fi operate în toate documentele „într-un termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare”. 

În Republica Moldova, denumirea limbii a fost, cel puţin în ultimii ani, un motiv de dispută nu doar între politicieni, ci şi în interiorul societăţii. Dacă unii cetăţeni declară că limba pe care o vorbesc se numeşte „moldovenească”, pentru alţii graiul nu poate fi decât „românesc”. 

La nivel instituţional, această „dispută” a fost clarificată joi, 16 martie, când Parlamentul Republicii Moldova a votat în ultima lectură proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie. 

Documentul a fost susţinut de 57 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) al Maiei Sandu şi de deputatul Gaik Vartanean de la „Mişcarea Alternativa Naţională”, o majoritate de 58 de voturi. Votul a fost dat pe fondul unor tensiuni accentuate şi de mişcările de stradă organizate de partidul liderului de opoziţie pro-rus Ilan Şor. 

În plenul Parlamentului, votul a fost aplaudat în picioare de deputaţii PAS, în timp ce deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au acuzat PAS de încălcarea Constituţiei, afişând în acelaşi timp pancarte cu inscripţii care făceau trimitere la sintagma sovietică de „limbă moldovenească”, a transmis Radio Chişinău. 

Proiectul prevede și înlocuirea sintagmei de „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” din toate actele normative și documentele oficiale, iar Agenția Resurse Informaționale Juridice urmează să asigure în „Registrul de Stat al actelor juridice” operarea modificărilor în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, mai scrie sursa citată.

Clasa politică românească a reacţionat la votul prin care Parlamentul Republicii Moldova „scrie istoria”, premierul Nicolae Ciucă vorbind despre „o recunoaştere a adevărului istoric şi ştiinţific” şi reiterând „susţinerea Guvernului României pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi stabilitatea statului vecin”. În acelaşi timp, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a subliniat „revenirea la normalitate”, anunţând că în 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, va fi la Chişinău ca să sărbătorească împreună „această imensă victorie a românismului”. (O. N.)