Limba română devine obligatorie pentru obținerea cetățeniei
Ministerul Justiției a pus în transparență decizională proiectul pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române 21/1991 care urmărește să elimine riscurile obținerii frauduloase a cetăţeniei și să reformeze actualul cadru legislativ caracterizat drept „absolut depăşit, perimat” de ministrul de resort, Alina Gorghiu.
„Această lege este foarte importantă şi din perspectiva integrării României în programul Visa Waiver, pentru că toate aceste măsuri de securizare a procesului înseamnă un plus categoric”, a declarat demnitarul, vineri, la Focșani.
Noua lege introduce accesibilizarea şi transparentizarea procesului de dobândire a cetăţeniei, eliminarea riscurilor de corupţie, soluţionarea dosarelor în ordinea depunerii, precum şi cunoaşterea obligatorie a limbii române de către solicitanţi.
„Dobândirea sau redobândirea cetăţeniei române va fi un proces accesibil, digitalizat, transparent. Certificatul de cetăţenie va fi înlocuit cu un card electronic în care se regăsesc fotografia, datele personale ale titularului, amprentele, iar dovada cetăţeniei o faci cu acest card. Din iunie 2026, conform acestor modificări legislative, orice solicitant va putea să vadă stadiul dosarului online, de oriunde. (…) Şi nu în ultimul rând, cunoaşterea limbii române devine obligatorie pentru dobândirea cetăţeniei. E un lucru firesc, e dovada sentimentului de apartenenţă a noilor cetăţeni la comunitate”, a spus Gorghiu, potrivit Agerpres.
Ministrul a subliniat importanța eliminării riscurilor de corupţie din jurul procesului de obținere a cetăţeniei arătând că, din octombrie 2022 până astăzi, „au fost confirmate suspiciuni de fals în aproape 1.000 de dosare de cetăţenie, mai exact în 907”. (C. Z.)