Lipsa de medicamente și finanțarea sistemului sanitar nemulțumesc românii
Lipsa medicamentelor, întreruperile de tratament şi aglomeraţia din spitale sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă pacienţii, arată un studiu lansat luni de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România.
Potrivit studiului, 92,6% dintre pacienţi spun că sistemul de sănătate nu este corect finanţat şi doar 7,4% afirmă contrariul. 54,3% dintre pacienţii respondenţi au fost internaţi în spital în ultimele 3 luni, 45,7% nu au avut nevoie de spitalizare. Printre medicamentele care lipsesc, enumerate de pacienţi, se numără insulina, factorul pentru hemofilie, tracler (pentru sclerodermia sistemică), madopar (pentru Parkinson), rebif, interferon şi betaferon, copaxone (toate pentru scleroza multiplă), norvir (pentru HIV), ciclosporina, plafenil (pentru lupus), mifortic (transplant renal).
Întrebaţi cu cine au vorbit când s-au confruntat cu întreruperi de tratament, 29,4% au răspuns că au apelat la spital, 23,2% la alţi pacienţi, 20,4% la companii farmaceutice, 19,9% la asociaţii de pacienţi şi doar 2,4% la autorităţi. 74,1% consideră că sistemul de sănătate nu le oferă servicii corecte în raport cu contribuţia lor, iar 25,9% spun că da.
Pacienţii enumeră următoarele probleme cu care s-au confruntat în timpul internării: 32,2% - atitudinea cadrelor medicale, 31,2% - aglomeraţia, 25,6% - lipsa medicamentelor şi 11,1% - curăţenia. Alte probleme în spitale semnalate de pacienţi: aglomeraţia, cadrele medicale se comportă urât, lipsa materialelor specifice unei secţii de chirurgie, aerul de superioritate al unor asistente, medici şi paturi puţine, noptiere vechi, pereţi scorojiţi, multă mizerie, lipsa de interes a cadrelor medicale pentru o boală cronică, nu este schimbată schema conform ghidului, medicamente cumpărate de pacienţi, personal insuficient, timp de aşteptare lung, lipsa unor consumabile, nu se face curăţenie conform standardelor.
82,4% dintre cei care au participat la acest studiu consideră că asociaţiile de pacienţi le reprezintă drepturile şi 17,8% cred că nu.