Litoralul românesc, destinația preferată în locul Turciei

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 25 Iulie 2016

Gradul de ocupare a hotelurilor de pe litoral, weekendul trecut, a fost de 100%, iar staţiunile Mamaia şi Vama Veche rămân cele mai căutate. Chiar înainte de evenimentele de la Nisa şi din Turcia s-a observat o tendinţă de reorientare către România a unor agenții de turism europene, care iau în calcul să reducă volumul de operaţiuni pe Turcia.

„În acest sezon, litoralul a înregistrat o creştere fără precedent. Este un an de record. Staţiunea Venus a devansat Eforie în top trei cereri, datorită investiţiilor făcute în ultimii doi-trei ani pe segmentul hotelurilor de patru şi cinci stele şi mai ales pe segmentul all-inclusive. Cu toate acestea, Mamaia şi Vama Veche rămân staţiunile cu cel mai recunoscut brand, fiecare pe nişa sa. Ca grad de ocupare, aceste staţiuni au stat cel mai bine, de la începutul sezonului şi până acum”, a declarat pentru Agerpres Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării (ALDD) şi preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT). Aceasta a spus că înainte chiar de evenimentele de la Nisa şi din Turcia s-a observat o tendinţă de reorientare către România a unor agenții de turism europene, care iau în calcul să reducă volumul de operaţiuni pe Turcia. „Nu avem date recente, mă refer la ultimele zile, dar este clar că asistăm la o reorientare a circulaţiei turistice în interiorul Europei. Aşa cum şi românii se reorientează către destinaţiile româneşti, aşa şi dinspre zonele europene auzim că mulţi turişti iau în calcul vacanţele în România. Vom relua discuţiile cu conducerea aeroportului Constanţa pentru a asigura, din 2017, un zbor charter din Polonia către litoral, nu doar autocare. În prezent, avem turişti polonezi, care vin însă mai ales în sudul litoralului, unde tarifele sunt mai mici. La fel fac şi turiştii din Republica Moldova. Și aceasta, neluând în calcul cei 7.000 de israelieni care ajung pe litoral în acest sezon cu trei zboruri charter operate săptămânal”, a adăugat Corina Martin.

Reprezentanta asociaţiei din turism îi invită pe români să rămână în țară pentru a-şi petrece vacanţele, dacă nu şi-au făcut deja o rezervare şi dacă nu mai iau în calcul Turcia, din cauza evenimentelor recente de la Istanbul şi Ankara. Autorităţile române recomandă totuși celor care doresc să călătorească în Turcia să se informeze permanent cu privire la evoluţia internă din acest stat şi să verifice disponibilitatea mijloacelor de transport înspre sau dinspre această destinaţie. Apropierea de plajă, regimul de masă, programele de divertisment, dar şi activităţile special gândite pentru copii sunt principalii factori pentru alegerea unui pachet echilibrat şi optim pentru familie, se arată într-o analiză realizată de o agenţie de turism românească, preluată de Agerpres. „Familiile cu copii sunt dispuse să aloce un buget mai mare decât în cazul unei vacanţe în doi. Pentru ele primează siguranţa şi confortul, astfel că aleg locuri de vacanţă uşor accesibile ca distanţă şi călătorie, unde cei mici să îşi ocupe mereu timpul cu activităţi potrivite vârstei lor şi să poată socializa cu alţi copii”, a declarat Oana Dunel, director general şi fondator al agenţiei la care s-a făcut referire. „Bugetele diferă în funcţie de mai multe elemente asupra cărora ne consultăm cu clienţii noştri şi ţinem cont de cerinţele lor.

Totuşi, un exemplu util în acest caz este un sejur pentru lunile clasice de vacanţă, de şapte nopţi şi transport cu avionul pentru o destinaţie de patru stele din Grecia, care porneşte de la 1.000 de euro pentru doi adulţi şi un copil cu vârsta de până la 12 ani, dar poate depăşi 2.500 de euro în cazul unui resort luxos, cu foarte multe facilităţi”, a adăugat Oana Dunel.