Litoralul, una din atracțiile vacanței de 1 Mai
Aproximativ 30% dintre hotelurile existente pe litoralul românesc vor fi deschise de 1 Mai, cele mai căutate staţiuni fiind Mamaia, Vama Veche şi Eforie Nord, arată un studiu realizat de o platformă online. Comparativ cu vacanța de 1 Mai de anul trecut, numărul turiştilor prezenţi pe litoral va fi cu 25% mai mare, o parte dintre ei fiind români care lucrează în străinătate şi care s-au întors pentru a petrece Paştele în ţară.
Conform analizei realizate de reprezentanţii unei platforme online de vânzări vacanţe în staţiunile autohtone de la malul Mării Negre, în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai vor fi deschise 80 de hoteluri din cele 300 existente pe litoral pentru turiştii care aleg să-şi petreacă timpul liber la malul mării.
Comparativ cu 1 Mai de anul trecut, numărul turiştilor prezenţi pe litoral va fi cu 25% mai mare, iar o parte dintre ei sunt români care lucrează în străinătate şi care s-au întors pentru a petrece Paştele în ţară, arată datele publicate de Litoralulromanesc.ro.
„Anul trecut, acei clienţi care n-au mai putut ajunge la mare de Paşte nu au rămas acasă şi au plecat fie prin ţară, la pensiuni, fie în străinătate, şi aşa se explică acea scădere de 1 Mai, pentru că cei mai mulţi români aleg, la începutul sezonului, să meargă undeva în vacanţă fie de Paşte, fie de 1 Mai şi alocă un singur buget pentru asta. Anul acesta, însă, când cele două minivacanţe - Paştele şi 1 Mai - sunt despărţite de doar câteva zile, vin pe litoral cu cel puţin 25% mai mulţi turisti decât de 1 Mai anul trecut, potrivit evoluţiei rezervărilor”, declară Ionuţ Nedea, reprezentantul portalului online.
Majoritatea celor care ajung pe litoral (70%) vin în perioada 26-29 aprilie, adică de vineri până luni, iar restul ajung fie după Paşte, în intervalul 29 aprilie - 2 mai, fie rămân din 26 aprilie până pe 2 mai.
Datele arată că staţiunea cea mai aglomerată va fi Mamaia, urmată de Vama Veche, unde structurile de cazare vor avea un grad de ocupare apropiat de 100%. Ierarhia continuă cu Eforie Nord, în timp ce la polul opus se situează Saturn. Pentru întreg litoralul românesc, gradul mediu de ocupare al hotelurilor deschise în această perioadă va fi de aproximativ 70%.
Potrivit sursei citate, 7% din numărul total de rezervări provin din străinătate, cea mai mare parte fiind făcute de către românii care lucrează peste graniţe.
Cele mai multe vacanţe pentru această perioadă se vând în luna aprilie, însă rezervările au început din ianuarie, iar un sejur costă de la 63 lei/camera/zi în staţiunea Eforie Sud şi ajunge până la 600 lei/camera/zi in Mamaia. Preţurile medii de cazare în staţiunea Mamaia nu depăşesc, însă, 180 lei/camera/zi.
Deși între staţiunile de pe litoral Mamaia rămâne cea mai populară în preferințele turiștilor, cresc mult și cererile pentru sudul litoralului, pentru stațiuni precum Venus şi Cap Aurora, datorită investiţiilor, spun specialiștii.
Mai mult, sudul litoralului ne poate pune pe o hartă internaţională pentru că ne oferă posibilitatea să ne extindem, să facem resorturi mai mari, ceea ce în Mamaia nu se mai poate pentru că totul este foarte înghesuit, la fel ca şi în Năvodari, declara recent, pentru Agerpres, directorul executiv al Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Anca Pavel-Nedea.
Pavel-Nedea a dat ca exemplu activitatea primăriei din Mangalia care a reuşit să atragă bani europeni pentru refacerea staţiunii Saturn.
„Este o şansă extraordinară pentru că faţă de Mamaia sau Năvodari, sudul litoralului nu a fost distrus din punct de vedere urbanistic. Şi atunci, o refacere coerentă pe fonduri europene care va include, odată aprobat, şi parte de sustenabilitate a resurselor naturale de destinaţie, pun litoralul pe o hartă internaţională”, a precizat Anca Pavel-Nedea.
Sudul litoralului este şi cel care va putea să asigure şi extinderea masivă a sezonului cu operare pe tot parcursul anului când vom putea explora aşa cum trebuie partea de balneo din această zonă.
„În 2019, s-au concretizat deja vânzări foarte bune, desigur impulsionate şi de voucherele de vacanţă”, a mai precizat Anca Pavel-Nedea.