Liturghie aniversară la doi ani de la sfințirea Altarului Catedralei Naționale
Praznicul Sfintei Ecaterina de miercuri, 25 noiembrie, ne-a adus aminte și de momentul sfințirii Altarului Catedralei Naționale în anul 2018 de către Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La împlinirea a doi ani de la acest moment istoric, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Paraclisul Catedralei Naționale de un ales sobor de slujitori, iar credincioșii care au poposit la acest locaș de rugăciune au avut posibilitatea de a cinsti un fragment din moaștele Sfintei Mucenițe Ecaterina.
Programul liturgic care a marcat împlinirea a doi ani de la sfințirea Catedralei Naționale a început în seara zilei de marți, 24 noiembrie 2020, prin săvârșirea Vecerniei unită cu Litia la Altarul deschis al Paraclisului Catedralei Naționale de un sobor de preoți și diaconi.
A doua zi, de sărbătoarea Sfintei Ecaterina, numeroși credincioși bucureșteni au participat cu evlavie și credință la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de slujitori format din părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale; părintele Ioan Dragomir, consilier patriarhal; și părintele Codruț Toader, inspector eparhial.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla ce conține un fragment din moaștele Sfintei Ecaterina a fost adusă la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului de la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale, fiind depusă spre închinare credincioșilor.
În cuvântul de învățătură rostit, părintele arhimandrit Dionisie Constantin a vorbit despre evenimentul istoric al sfințirii Altarului Catedralei Naționale: „Aducându-ne aminte de acele zile pline de bucurie și de har, toți binecredincioșii creștini români de pretutindeni ne veselim duhovnicește pentru darul acesta pe care îl reprezintă Catedrala Națională - «simbolul unității sufletești a întregului neam românesc», așa după cum este numită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Ea reprezintă deodată darul oferit Preasfintei Treimi de către toți cei care contribuie material pentru edificarea ei, însă prin sfințire a devenit și darul lui Dumnezeu oferit nouă, tuturor românilor”.
În continuare, părintele arhimandrit Dionisie Constantin a explicat că sfințirea Altarului Catedralei Naționale reprezintă împlinirea unui ideal sfânt al înaintașilor: „După anul 1990, proiectul Catedralei a fost reluat de Patriarhul Teoctist, care a întâmpinat numeroase dificultăți și ostilități, acest ideal sfânt al înaintașilor fiind împlinit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie pe amplasamentul din Dealul Arsenalului, la 29 noiembrie 2007, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei. Slujba de târnosire a fost săvârșită în data de 25 noiembrie 2018, de către Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și cu un numeros sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și ai altor Biserici Ortodoxe surori, preoți și diaconi, în prezența autorităților de stat centrale și locale, a unor invitaţi, a sutelor de clerici şi a miilor de creștini ortodocşi din ţară şi din străinătate. Astfel, Dealul Arsenalului s-a transformat în dealul harului și binecuvântării pentru întreaga Românie”.
La finalul cuvântului, părintele arhimandrit Dionisie Constantin a amintit și momentul în care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit slujba Parastasului pentru eroii neamului în seara zilei de 24 noiembrie 2018, ale căror nume au fost așezate în piciorul Sfintei Mese. „Ne amintim de bucuria acelor zile binecuvântate ale sfințirii Catedralei Naționale. Deși frigul era mai aprig decât astăzi, totuși am dorit să ne învrednicim de Duhul Sfânt, Care a sfințit Altarul și a binecuvântat viețile noastre. Ne amintim cu recunoștință mai întâi de seara zilei de 24 noiembrie, când Preafericitul Părinte Patriarh a săvârșit slujba Parastasului pentru eroii neamului românesc, ale căror nume au fost așezate în cel mai sfânt loc, în piciorul Sfintei Mese. A fost un moment simbolic și de maximă recunoștință pentru cei care și-au jertfit viața pentru apărarea patriei și credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea poporului român. S-au bucurat toți românii pentru că fiecare familie de român a odrăslit cel puțin unul din eroii înscriși în acele pomelnice, dar cât de mult s-a bucurat și românul nostru sfânt din țara sfântă, Cuviosul Ioan Iacob, văzând că noua Catedrală Națională a fost ridicată și pentru tatăl său, Maxim, care se numără «printre eroii pe osemintele cărora se ridică România modernă - România centenară»”, a reliefat părintele arhimandrit Dionisie Constantin.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Naţionale.