Liturghie arhierească în cartierul Valea Roşie

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 13 Aprilie 2014

Sfântul Ierarh Calinic, ocrotitorul Olteniei, a fost cinstit de câteva sute de credincioşi la biserica din cartierul craiovean Valea Roşie, care îi poartă hramul. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Praznicul Sfântului Calinic de la Cernica ocupă un loc cu totul special în inimile credincioşilor din Oltenia. Cinstirea arhiereului al cărui nume s-a făcut punte peste veacuri în această latură de ţară poartă cu sine responsabilitatea unei datorii vechi. De aproape un secol şi jumătate, oltenii împărtăşesc crezul că Sfântul Calinic este prezent duhovniceşte în eparhia pe care a păstorit-o şi se roagă pentru fiii săi duhovniceşti de astăzi.

Bucuria acestei alese sărbători a Mitropoliei Olteniei s-a împărtăşit şi credincioşilor din Cetatea Băniei, unde se află una dintre bisericile închinate sfântului. Mai exact, este vorba de biserica cu hramurile „Sfântul Calinic Cernicanul“ şi „Izvorul Tămăduirii“ din cartierul Valea Roşie. În frunte cu preotul paroh, Constantin Nicolae, credincioşii au început pregătirile de joi-seară, atunci când a fost săvârşită slujba Vecerniei, unită cu Litia. A doua zi, în mijlocul parohiei a poposit IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a oficiat Sfânta Liturghie.

Sfântul Calinic, un veritabil model în actualitate

Cuvântul de binecuvântare, rostit de IPS Mitropolit Irineu la finalul slujbei, a cuprins în sine învăţături şi pilde din viaţa Sfântului Calinic. Totodată, ţinând cont de exemplul de asceză şi rugăciune desăvârşită pe care l-a lăsat păstoriţilor săi, IPS Irineu i-a îndemnat pe cei prezenţi să se întărească în împlinirea rânduielii Postului Mare, pentru a putea primi bucuria Sfintei Învieri. Nu în ultimul rând, Mitropolitul Olteniei a ţinut să sublinieze că modelul Sfântului Calinic de la Cernica a fost dintotdeauna unul dintre cele mai importante repere culturale, istorice şi duhovniceşti pentru credincioşii din Oltenia.

„Sfântul Calinic a sfinţit şi a binecuvântat prin lucrarea sa pământul Olteniei. Este o mare bucurie şi totodată o nădejde sfântă că Dumnezeu ne-a rânduit asemenea părinţi, cu asemenea braţe părinteşti care se deschid permanent să ne ridice când suntem necăjiţi şi întristaţi. Este o mare bucurie că avem asemenea ocrotitori care să ne apere de toată viclenia şi uneltirile vrăjmaşilor. Asemenea modele trebuie să îmbrăţişăm pentru a ajunge şi noi pe treptele vieţii duhovniceşti, împreună cu Mântuitorul Hristos. Avem astăzi această mare bucurie ca modelul nostru să fie unul cu totul aparte. Prin viaţa sa sfântă, Sfântul Calinic s-a arătat povăţuitor al ierarhilor, al preoţilor, al călugărilor şi al tuturor celor care au avut nevoie de ajutorul său“, a conchis IPS Părinte.

La final, credincioşii care au luat parte la Sfânta Liturghie au primit pacheţele din partea membrilor Consiliului parohial.

Parohia „Sfântul Calinic Cernicanul“ din Craiova s-a înfiinţat în anul 1997, la locul numit „Crucea de piatră“ din cartierul craiovean Valea Roşie. Biserica parohială, momentan aflată la stadiul de pictură, a fost ridicată cu ajutorul Centrului eparhial, al Primăriei municipale şi al credincioşilor.