Liturghie arhierească în Catedrala Maicii Domnului
În Duminica a 9-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul Paraclisului „Maica Precista“-Dudu din Craiova. Cu acest prilej, IPS Părinte a pus la inima credincioşilor prezenţi cuvânt de învăţătură.
Numeroşi credincioşi au venit la Catedrala Maicii Domnului din Craiova, pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de IPS Părinte Irineu. Slujba religioasă, oficiată în sobor de preoţi şi diaconi, a marcat apropierea hramului sfântului locaş, „Adormirea Maicii Domnului“, ce urmează să fie cinstit săptămâna aceasta.
„Frica este o consecinţă a păcatului“
Cuvântul pus la inima credincioşilor de către IPS Părinte Mitropolit Irineu la finalul Sfintei Liturghii a detaliat câteva din învăţăturile pericopei evanghelice duminicale care relatează despre „Umblarea pe mare“ (Matei 14, 22-34). „Mântuitorul Hristos îl ridică pe Sfântul Apostol Petru din apă, ştiind din ce cauză îi este teamă: nu avea credinţă îndeajuns. «Puţin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?» (Matei 14, 31), îi spune Mântuitorul. De aici înţelegem că frica este o consecinţă a păcatului. Adam în rai nu se temea de nimic pentru că era curat. Şi cum s-ar fi putut Adam tulbura în rai, când era împreună cu îngerii şi vorbea cu Dumnezeu? Dar după ce, din cauza mândriei şi neascultării, răul a intrat în noi, au pătruns în viaţa noastră şi frica, teama, înfricoşarea. Pentru că frica apare acolo unde nu este Dumnezeu, iar artizanul ei este diavolul. Lipsa credinţei îndepărtează pe Dumnezeu, dar dacă Îl chemăm cu sinceritate şi căinţă pentru greşelile noastre, El vine în ajutorul nostru pentru că nu este departe, este în interiorul nostru, aşa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel: «în El trăim, viem, ne mişcăm şi suntem» (Fapte 17, 28). Aşadar, suntem călători pe marea acestei vieţi, deseori tulbure şi înfricoşată, iar noi care suntem în corabia Bisericii ne considerăm la adăpost, chiar dacă şi ea, ca orice lucru pământesc, este plină de ispite. Ne considerăm ocrotiţi pentru că este o corabie la cârma căreia se află Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care o conduce spre limanul cel lin al Împărăţiei cerurilor. De aceea, fiind adăpostiţi în corabia Bisericii, nu ne temem oricât de multe valuri şi oricâte greutăţi şi necazuri ar veni, pentru că Cel care se află la cârma corabiei, Cel care este prezent permanent în viaţa noastră şi ne spune: «Eu cu voi sunt în toate zilele până la sfârşitul veacului» (Matei 28, 20) este Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, Domnul şi Dumnezeul nostru“, a spus IPS Irineu.
Paraclisul Mitropolitan „Maica Domnului“-Dudu, cunoscut sub denumirea Biserica Madona Dudu, a fost construit între anii 1750 şi 1756, fiind mai apoi refăcut în 1844, după cutremurul din anul 1831. Forma actuală a bisericii datează din perioada 1928-1938, când a fost complet refăcută. Numele sfântului locaş a rămas în tradiţia locului după icoana Maicii Domnului care - spune legenda - a fost găsită într-un dud aflat pe locul unde a fost construit ulterior Altarul. În incinta aşezământului a funcţionat o perioadă vechea Şcoală „Obedeanu“, care în 1826 a devenit Şcoala Centrală. Hramurile bisericii sunt „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Antonie cel Mare“. (Diac. Gheorghe Cioiu)