Liturghie arhierească în Parohia Sibiel, judeţul Sibiu
A doua duminică a Postului Mare a adus binecuvântare peste comunitatea de credincioşi din Sibiel, judeţul Sibiu. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Biserica „Sfânta Treime” din localitate, de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie au venit îmbrăcaţi în straiele populare specifice Mărginimii Sibiului pentru a-l întâmpina pe ierarh ca la o mare sărbătoare a comunităţii. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Filotheos”, dirijat de Marius Talmaţchi.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre însemnătatea duhovnicească a Duminicii Sfântului Grigorie Palama, când la Sfânta Liturghie s-a citit Evanghelia vindecării slăbănogului din Capernaum.
„Credința noastră în Hristos, Mântuitorul și Tămăduitorul sufletelor și al trupurilor noastre, se întărește prin această minune a vindecării slăbănogului, îndreptându-ne atenția mai întâi asupra sănătății noastre sufletești și trupești, față de care avem o îndatorire sfântă în fața lui Dumnezeu, pentru a o scoate din starea de slăbănogire, de neputință sufletească și trupească, spre câștigarea mântuirii. Pilda de credință stăruitoare a celor patru oameni, care l-au purtat spre liman pe cel care nu avea nici o putere și nici un ajutor propriu, trebuie să devină o chemare a noastră la fapta de iubire a aproapelui. (…) Credința iubitoare și stăruitoare este și mântuitoare”, a subliniat ierarhul.
Preotul paroh Bogdan Alin Fluieraş a fost hirotesit iconom, în semn de apreciere pentru realizările pastorale şi administrative, atât de la Sibiel, cât şi din Parohia Mălâncrav, unde a păstorit până la numirea sa ca paroh în satul din Mărginimea Sibiului. Ierarhul a mai oferit acte de cinstire Consiliului şi Adunării parohiale, precum şi primarului Horaţiu Răcuciu pentru sprijinul acordat la lucrările de renovare a casei parohiale şi la alte lucrări din parohie.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a sfinţit casa parohială din Sibiel şi a vizitat, mai apoi, cunoscutul Muzeu al icoanelor pe sticlă „Preot Zosim Oancea” din apropierea bisericii. Peste 600 de icoane pe sticlă de o valoare inestimabilă se află aici şi sunt admirate de mii de turişti anual, încât muzeul a devenit celebru în toată lumea.