Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Un articol de: Daniela Livadaru,   Irina Ursachi - 28 Octombrie 2024

În ultima duminică a lui Brumărel, curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a fost din nou plină, numeroși credincioși participând la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu, a împodobit cu răspunsurile liturgice slujba.

În timpul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură despre ridicarea din moarte a fiicei lui Iair, respectiv din suferință a femeii bolnave de doisprezece ani, evenimente relatate de cei trei evangheliști sinoptici, a fost rostit de către părintele Adrian Iftimiu de la Parohia „Sfântul Nicolae”, Protopopiatul Suceava I.

Întâistătătorul Eparhiei Sucevei și Rădăuților i-a mulțumit pentru predică părintelui profesor Adrian Iftimiu, amintind că a predat disciplinele Vechiul Testament și Liturgică la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, fiind și primul director al acestei instituții de învățământ.

Înaltpreasfinția Sa a lecturat apoi Decalogul la pomenirea unui sfânt cu moaște, alcătuit în contextul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și a Cuviosului Dimitrie cel Nou, doi dintre sfinții cei mai iubiți în zona Balcanilor, care au trăit la distanță de peste zece veacuri, dar care s-au învrednicit să fie proslăviți de Dumnezeu în chip vizibil, prin păstrarea în chip minunat a trupului lor până astăzi.

Prin intermediul celor zece puncte, Părintele Arhiepiscop Calinic a concentrat argumentele teologice pentru cinstirea moaștelor sfinților, fie ele întregi sau în parte, subliniind că astfel Îl cinstim atât pe Cel care a făcut nepieritoare materia, cât și pe cei care au urmat lui Hristos și și-au sfințit viața și trupul, făcând din acesta cu adevărat „templul lui Dumnezeu”.

La finalul slujbei, chiriarhul Sucevei și Rădăuților a rostit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească, dar și pentru cei care sunt în depresie și în alte suferințe sufletești, și i-a binecuvântat cu apă sfințită pe credincioșii care au venit cu multă evlavie și dragoste să îl cinstească pe Marele Mucenic Ioan, care le este neprețuit mijlocitor înaintea tronului Preasfintei Treimi ori de câte ori îi cer ajutorul.