Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Un articol de: Daniela Livadaru,   Irina Ursachi - 28 Octombrie 2024

În ultima duminică a lui Brumărel, curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a fost din nou plină, nu­me­roși credincioși participând la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltprea­sfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. 

Corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu, a împodobit cu răspunsurile liturgice slujba.

În timpul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură despre ridicarea din moarte a fiicei lui Iair, respectiv din suferință a femeii bolnave de doisprezece ani, evenimente relatate de cei trei evangheliști sinoptici, a fost rostit de către părintele Adrian Iftimiu de la Parohia „Sfântul Nicolae”, Protopopiatul Suceava I.

Întâistătătorul Eparhiei Sucevei și Rădăuților i-a mulțumit pentru predică părintelui profesor Adrian Iftimiu, amintind că a predat disciplinele Vechiul Testament și Liturgică la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, fiind și primul director al acestei ins­tituții de învățământ. Înaltprea­sfinția Sa a lecturat apoi Decalogul la pomenirea unui sfânt cu moaște, alcătuit în contextul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și a Cuviosului Dimitrie cel Nou, doi dintre sfinții cei mai iubiți în zona Balcanilor, care au trăit la distanță de peste zece veacuri, dar care s-au învrednicit să fie proslăviți de Dumnezeu în chip vizibil, prin păstrarea în chip minunat a trupului lor până astăzi.

Prin intermediul celor zece puncte, Părintele Arhiepiscop Calinic a concentrat argumentele teologice pentru cinstirea moaștelor sfinților, fie ele întregi sau în parte, subliniind că astfel Îl cinstim atât pe Cel care a făcut nepieritoare materia, cât și pe cei care au urmat lui Hristos și și-au sfințit viața și trupul, făcând din acesta cu adevărat „templul lui Dumnezeu”.

La finalul slujbei, chiriarhul Sucevei și Rădăuților a rostit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească, dar și pentru cei care sunt în depresie și în alte suferințe sufletești, și i-a binecuvântat cu apă sfințită pe credincioșii care au venit cu multă evlavie și dragoste să îl cinstească pe Marele Mucenic Ioan, care le este neprețuit mijlocitor înaintea tronului Prea­sfintei Treimi ori de câte ori îi cer ajutorul.