Liturghie arhierească la Cergy-Pontoise, Franţa

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 26 Septembrie 2017

Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, a săvârşit Sfânta Liturghie, sâmbătă, 23 septembrie, la Parohia ortodoxă românească din Cergy-Pontoise, Franţa. Românii ortodocşi care locuiesc în acest oraș francez și aparțin Parohiei „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” au achiziţionat la începutul acestui an locașul „Saint Nicolas” din localitate care a devenit biserica lor parohială.

Cu prilejul acestei sărbători pentru comunitatea românilor ortodocşi din Cergy-Pontoise, a fost adusă o copie a Icoanei Maicii Domnului Kazanskaia de la Parohia „Sfântul Haralambie” din Constanța. La slujbă au participat pr. ­Pierre Machenaud, vicar episcopal al Diocezei de Pontoise, precum și Roxana Iliescu, reprezentanta ambasadorului României la Paris. În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif a amintit despre cum trebuie să arate un locaș de cult ortodox.

„Este prima Sfântă Liturghie arhierească în această biserică ce va fi împodobită cu pictură, cu un iconostas, dar şi cu mai multe icoane. Cu timpul, biserica va fi înveşmântată, haina lăuntrică a acesteia fiind icoana. Biserica reprezintă pentru credincioşi cerul pe pământ”, a afirmat Înaltpreasfinţia Sa. Ierarhul a mulțumit, cu această ocazie, comunităților parohiilor „Sfânta Parascheva” de la Iași și „Sfânta Genoveva” din Paris pentru ajutorul dat în cumpărarea acestei biserici. La rândul său, pr. Pierre Machenaud, vicar episcopal al Diocezei de Pontoise, s-a arătat încântat de modul cum a fost restaurată biserica, pentru a se putea sluji în fiecare duminică.„Această biserică, din păcate, nu mai era utilizată pentru funcția ei (locaș de rugăciune), iar când am aflat că românii ­ortodocşi doresc să cumpere acest sfânt locaş, am dat slavă lui Dumnezeu. Este o onoare pentru noi că voi continuați să vă rugați aici. Inițial aici a fost o comunitate monahală, unde călugării veneau și se rugau zi și noapte. Este o binecuvântare ca voi să fiți aici, pentru Auvers, pentru Dioceza de Pontoise și pentru credincioșii din comunitatea română, veniți cu copiii lor astăzi la biserică”, a precizat pr. Pierre Machenaud.

Biserica a fost cumpărată cu sprijinul românilor din ţară şi din străinătate

La final, pr. paroh Lilian Măntăluță a mulțumit celor prezenți la Sfânta Liturghie şi a vorbit despre planurile de viitor ale acestei comunități.

„Biserica, ce în prezent aparține Parohiei ortodoxe româneşti «Sfântul Antim Ivireanul», exista deja în 1222 având numele «Saint-Nicolas-des-Lépreux». Făcea parte dintr-o leprozerie ce nu mai există în prezent. Istoria ei a cunoscut mai multe etape triste deoarece a fost vândută ca bun național în 1792, în perioada Revoluției Franceze, lui Jacques Chéron, proprietarul unui castel din vecinătate. Dezafectată în 1820, ea a fost reconstruită peste aproape 100 de ani, iar la începutul anului 2017 a fost cumpărată, în urma unui efort comun al câtorva parohii pariziene și cu sprijinul românilor din țară, și nu numai. Alcătuită din români și moldoveni, Parohia «Sfântul Antim Ivireanul» și-a desfășurat programul liturgic până la cumpărarea locașului de cult în Capela ­«Sainte-Thérèse» din localitatea Saint-Ouen-l’Aumône”, ne-a ­declarat Alexandru Ojică.