Liturghie și botez săvârșite de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în Parohia Curagău
Credincioșii din localitatea Curagău, comuna Comarna, județul Iași, l-au întâmpinat duminică dimineață, 21 aprilie, pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, iar la final, a oficiat Taina Botezului pentru cel de-al șaptelea prunc al preotului paroh.
În istoria parohiei s-a consemnat în Duminica a 5-a din Postul Mare prima slujbă arhierească, săvârșită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în noua biserică închinată Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. După întâmpinarea chiriarhului, cei prezenți au participat la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, nu înainte ca Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan să citească rugăciunea cea mare de dezlegare.
După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit le-a transmis celor prezenți, făcând referire la viața Sfintei Maria Egipteanca, faptul că prin cuget smerit, omul poate să învingă patimile: „Lupta pe care a dus-o Sfânta Maria Egipteanca este și lupta noastră, lupta patimilor din noi. Dacă este gând de desfrânare, se cuvine a stărui în post și rugăciune. Dacă avem slavă deșartă, și cine nu are gândul de mândrie în el însuși, se cuvine să alergăm la taina cugetării celei smerite, prin care omul se curăță de această mare patimă, această dependență, această adicție, și anume patima iubirii celei deșarte. Iubirea de sine se arată în ambiții și orgolii, se arată în conștiința propriei superiorități, în dorința de a-l domina pe celălalt. Viața noastră se cuvine a fi așadar o luptă împotriva patimilor din noi. De foarte multe ori suntem cuprinși de mânie, de irascibilitate, de nerăbdare. Un părinte din Pateric ne spune că «este necesară haina blândeții pe care s-o îmbrăcăm», pentru că «în blândețe» - spune el - «se topește toată puterea stăpânitorului acestui veac»”.
După săvârșirea Liturghiei, clericii au oficiat Taina Sfântului Botez pentru pruncul Teodor, cel de-al șaptelea copil al preotului Dragoș Bălinișteanu și al prezbiterei Daniela. De asemenea, părintele paroh a fost hirotesit întru iconom stavrofor, ca semn de gratitudine pentru activitatea pastoral-misionară săvârșită în comunitatea parohială, precum și pentru munca depusă în cadrul Departamentului Pro Vita, între anii 2014 și 2022.
Parohia Curagău face parte din Protopopiatul Iași II și are în componență 38 de familii. În prezent se lucrează la construirea și împodobirea bisericii, care va reprezenta inima comunității.