Liturghie şi mărturisire

Data: 03 Martie 2014

Prin multe mijloace şi în multe chipuri lu­crează în lume Bi­serica lui Hris­tos, iar o imagine despre diversitatea acestor lucrări ne pu­tem face şi pornind de la roa­dele culese de către păzita de Dumnezeu Arhiepiscopie a Ia­şi­lor în anul mântuirii 2013. Din punct de vedere etimologic, cuvântul „liturghie“ înseamnă a îndeplini un serviciu, a îm­plini o lucrare publică, adică în folosul comunităţii sau al cetă­ţii. Cultul liturgic şi sfinţirea crea­ţiei prin rugăciune sunt cheia înţelegerii misiunii Bise­ri­cii. Aşa încât cea care îndrep­tăţeşte şi uneşte diversele sale osteneli este lucrarea necontenită de slujire a Sfintei Liturghii. Aceste lucrări - aşa cum vom vedea - sunt raze distincte, dar care pleacă împre­ună din Soarele Hristos, pre­zent întreg pe sfânta masă a fiecărei biserici.

Preoţii de la ţară sau de la oraş, călugării priveghind în mănăstiri şi schituri, credincioşii care participă la dumnezeieştile slujbe... iată care sunt darurile Bisericii către Dumnezeu şi ale lui Dumnezeu către întreaga lume! Şi ca o confirmare a acestei realităţi, în anul ce s-a încheiat, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Calinic Botoşă­nea­nul au săvârşit Sfânta Li­turghie, sfinte taine sau ierur­gii în lăcaşuri de cult din toate cele 13 protopopiate ale Arhie­piscopiei Iaşilor, au vizitat 222 de parohii, respectiv 42 de mă­năstiri şi schituri din epar­hie şi au săvârşit slujba de sfinţire sau de resfinţire a 38 de bise­rici. De asemenea, itinerariul pastoral al celor doi ierarhi a inclus şi vizite la şcoli teologice, audienţe, precum şi întâlniri cu autorităţile locale sau prezenţa la diferite evenimente, participarea la şedinţe ale Sinodului mitropolitan, ale Permanenţei Consiliului eparhial şi ale Con­siliului eparhial.

Între evenimentele de o deosebită importanţă desfăşurate anul trecut pe cuprinsul epar­hi­ei, amintim aducerea la Iaşi, de sărbătoarea Sfintei Paras­che­va, a moaştelor Sfântului Si­meon din Muntele Minunat (de la Mănăs­tirea Neamţ) şi, cu bi­necuvân­ta­rea Preaferici­tu­lui Pă­­rinte Pa­tri­arh Daniel, a i­coa­nei Maicii Dom­nului - Pro­­dro­miţa, din pa­ra­clisul Cate­dra­lei Mântuirii Nea­mu­lui, care este o reproducere fi­de­lă, în mărime naturală, a ce­lei de la Sfântul Munte Athos.

Parohia şi mănăstirea - loc de mântuire

Parohia şi biserica parohială sunt, cu adevărat, un „laborator al Învierii“, locul în care botezul şi cununia, spovedania sau maslul prefac plămada de lut a omului în prescură euharistică. Unită în rugăciune sau în truda de ctitorire şi în­frumuseţare a Casei Domnului, înmănunchind într-un singur buchet faptele de milostenie ale enoriaşilor sau constituind nucleu de misiune spre luminarea celor aflaţi „în umbra morţii“, comunitatea parohială se strân­ge în jurul păstorului rânduit de Biserică precum uce­nicii Domnului în jurul mesei la Cina cea de Taină. Acti­vi­ta­tea administrativ-biseri­cească a Arhiepiscopiei Iaşilor a ur­mă­rit, ca atare, intensificarea mi­siunii Bisericii, lucrare ce a fost posibilă prin activitatea celor 3.440 de ostenitori, angajaţi în unităţile de cult aflate pe raza celor 3 judeţe - Iaşi, Botoşani şi Neamţ -, din teritoriul canonic al eparhiei, persoane care şi-au desfăşurat activitatea cu sprijinul nemijlocit al credincioşilor din parohii, din mănăstiri sau al altor instituţii bisericeşti. Ar­hi­episcopia  Iaşilor cuprinde, în mo­mentul de faţă, conform da­te­lor consemnate de Sectorul ad­ministrativ bisericesc, 1.203 pa­rohii şi 10 filii, grupate în 13 pro­topopiate, cu 1.161 de preoţi.

Din parohie, paşii credincio­şilor pornesc deseori către aşe­ză­mintele monahale, adevă­ra­te oaze duhovniceşti, locuri sfin­ţite de efortul permanent de a coborî Cerul pe pământ. La nivelul Eparhiei Iaşilor e­xistă 98 de astfel de aşeză­min­te monahale, dintre care 64 de mănăstiri şi 34 de schituri, cu un total de 1.946 de vieţuitori (780 monahi şi 1.166 monahii), care înalţă zilnic rugăciuni către Dumnezeu. În anul 2013, doi monahi şi trei monahii au fost desemnaţi spre a susţine conferinţe în ţară sau în străi­nătate sau pentru a participa la congrese internaţio­nale cu teme specifice vieţii mo­nahale. Totodată, Sectorul exar­hat s-a implicat activ şi în organizarea Sinaxei monahale anuale cu stareţii şi stareţele din Arhie­pis­copia Iaşilor, dar şi în sprijinirea, din punct de vedere ma­­terial (din Fondul de întrajutorare al mănăstirilor - „Mi­tropolit Iosif Naniescu“), a unui număr de mănăstiri şi schituri care au solicitat acest ajutor.

Copiii şi tinerii - viitorul sfânt al Bisericii

Pentru ca oamenii să poată învăţa la şcoala nemuririi, adi­că în Biserică, este o nevoie con­tinuă de preoţi, de profesori de religie, de asistenţi sociali, de restauratori şi pictori de i­coa­­nă. Învăţământul teologic este o investiţie liturgică în oameni şi pentru oameni, sâmburele tainic al veacului viitor care se cultivă în pământ curat şi luminat de „Răsăritul cel de Sus“. Facultatea de teologie, seminarul teologic, şcoala, gră­diniţa, catehizarea din parohii, toate acestea sunt investiţii într-un viitor sfânt. Învăţarea este, mai cu seamă, o Liturghie a tinerilor şi a copiilor care tânjesc „să vadă lumina cea adevărată“. În anul universitar 2012-2013, la Facultatea de Teo­logie Ortodoxă „Dumitru Stă­niloae“ din Iaşi, au fost înscrişi la cursuri 1.182 de studenţi, din care 35 la Doctorat. Au obţinut titlul de licenţiat 162 de candidaţi, 102 studenţi au absolvit masteratul şi au fost acordate 10 titluri de doctor. Din numărul total de studenţi, masteranzi şi doctoranzi, 17 au fost din afara graniţelor ţării.

În vara anului 2013, a fost înfiinţat Colegiul „Sfântul Ni­co­­lae“. Acesta este destinat studenţilor Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ şi dispune de un număr de 90 locuri de cazare. Şi pentru studenţi, dar şi pentru toţi cei pasionaţi de lectură creştină, pe parcursul anului 2013, au intrat în fondurile Bibliotecii mitropolitane „Dumitru Stăniloae“ un număr de 2.153 volume, care au fost inventariate, încât fondul total existent la sfârşitul anului trecut se ridica la 124.580 de volume, din care 74.210 sunt prelucrate informatizat.

În cele şase seminarii, în ca­re au activat 122 de profesori, au fost şcolarizaţi 1.062 elevi. În cadrul Seminarului de la Bo­toşani funcţionează şi o gră­diniţă la care au fost şcolarizaţi 107 copii, iar în cadrul Semi­narului de la Dorohoi funcţio­nea­ză două grădiniţe, care au şcolarizat un număr total de 152 de copii. În judeţele din Ar­hi­episcopia Iaşilor, disciplina religie a fost predată, în anul şcolar 2012-2013, de 719 cadre didactice, dintre care 379 erau titulare pe post. La Şcoala „Var­­laam Mitropolitul“, cursu­rile au fost frecventate de 74 de elevi, iar la Grădiniţa „Bu­na­ Ves­­tire“ au fost înscrişi 101 copii.

În cadrul Fundaţiei „Var­laam“ a fost înfiinţat, în luna martie 2013, Centrul de formare şi inovare, care are ca scop crearea şi dezvoltarea de programe de formare pentru preoţi, părinţi şi profesori de religie prin identificarea şi valorificarea unor mijloace şi resurse teologice, dar şi de dezvoltare personală, adecvate activităţii pastorale şi misionare. În afara activităţilor curente, Sectorul învăţământ a organizat sau a susţinut, anul trecut, o serie de activităţi cum ar fi ateliere de formare, simpozioane, tabere internaţionale  sau manifestări de promovare a muzicii bisericeşti.

Cuvânt spre slava lui Dumnezeu

Educaţia creştină în Biseri­că nu este doar o etapă trecă­toa­re din viaţă, ci o prezenţă necontenită, vie şi mereu cres­cătoare a lui Hristos în inimile oamenilor. Acţiunile culturale şi misionare dintr-o eparhie nu sunt altceva decât sămânţa Evangheliei rodind în cărţi teologice şi de spiritualitate, în icoane şi calendare, în muzică bisericească şi evocări pline de recunoştinţă, în publicaţii creş­tine şi în emisiuni de televi­ziune care ne poartă prin „pridvoarele credinţei“ sau în comunicarea ziditoare de suflet ce străbate spaţiul fără de frontiere al internetului. În anul 2013, principalele activităţi ale Sectorului cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Iaşilor s-au desfăşurat preponderent prin intermediul Cen­tru­­lui Cultural Misionar Doxo­lo­gia. Editura şi Tipografia Do­xologia au imprimat un număr de 198 de lucrări (dintre care 63 sunt cărţi reprezentând noutăţi editoriale), cu un tiraj cumulat de 196.600 de exemplare. Pe parcursul anului 2013, Editura Doxologia a par­ti­cipat la 4 târguri de carte şi la 2 festivaluri, a organizat lan­sări pentru 5 noi apariţii editoriale şi a ini­ţiat sau continuat relaţii de colaborare cu edituri de notorietate din străinătate. Tipogra­fia Albina a imprimat, pe rotativa din dotare, Ediţia de Mol­do­va a „Ziarului Lumina“, distribuit pe aria canonică a Mitropoliei Mol­dovei şi Bucovi­nei, dar şi alte publicaţii, 23 în total, dintre care 13 cu apariţie periodică.

Departamentul Doxologia Me­dia, responsabil de întreaga activitate mediatică a Centru­lui eparhial Iaşi, a continuat dez­­voltarea portalului doxologia.ro, acesta având, de-a lungul anului 2013, un număr cumulat total de 1.306.944 vizitatori unici, iar, în ultima parte a anului, minimum 10.000 de vi­zi­tatori unici în fiecare zi. Prin serviciul de programare informatică, Doxologia Media a rea­lizat şi un număr de 4 saituri pentru alte instituţii ale Epar­hiei Iaşilor.

Ediţia de Moldova aZia­ru­lui Lumina“ a avut, în anul 2013, o medie de aproximativ 2.900 de abonaţi pe lună. Studioul Radio Doxologia a avut emisie pe internet şi a oferit ascultătorilor, în direct, pe lângă slujbele de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, şi transmisiuni ale unor e­venimente cultural-biseri­ceşti,  dar şi o emisiune de o oră de tip ma­gazin, difuzată prin emisie terestră, la nivel naţional, de Radio Trinitas. Studioul de producţie Doxologia TV a continuat, anul trecut, producerea de materiale pentru emisiunea săptămânală Pridvoarele cre­din­ţei (difuzată pe TVR Iaşi), înregistrarea şi difuzarea, pe doxologia.ro, de conferinţe, pre­dici ori evenimente, dar şi fur­ni­zarea de materiale pentru jurnalele de ştiri ale Trinitas TV.

Mâinile iubirii lui Hristos

Şi, pentru că omul trăieşte în­tr-o lume dezbinată, plină de su­fe­rinţă şi de sărăcie, în care pă­ca­tul, sub toate formele lui, întu­ne­că şi schimonoseşte chipul lui Dumnezeu din om, Biserica dezvoltă lucrarea ei filantropică ca pe o Liturghie a speranţei. În ea, Hristos - Iubi­torul de oameni îm­prumută mâinile noastre pen­tru a sprijini şi mângâia pe cei săraci, pe cei singuri, pe cei robiţi de patimi ucigătoare sau pe cei pe care aceştia din urmă îi abu­zea­ză în jurul lor. Implica­rea Bisericii în asistenţa socială sau medicală este, deopotrivă, o vocaţie spirituală şi o necesitate practică. Opera socială şi medi­cală a Bisericii izvorăşte din E­van­ghelia iubirii lui Hristos pentru toţi oamenii şi din Sfânta Li­turghie a Bise­ri­cii, în care este celebrată iubirea milostivă şi jertfelnică a lui Hristos pentru mântuirea oamenilor. Această mi­siune, coordonată de Sectorul pentru asistenţă socială şi me­dicală, a fost îndeplinită prin activitatea unităţilor furnizoare de servicii social-filantropice, edu­ca­tive şi medicale, precum şi prin filantropia parohiilor şi mănăs­tirilor din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, a birourilor de asistenţă socială, cantine sociale, centre pentru copii şi bătrâni etc.

1) Parohiile, mănăstirile şi preoţii misionari din unităţile bugetare au oferit servicii de tip cantină socială, centru de zi, beneficii financiare şi materiale, hrană pentru pelerinii de la hramul Sfintei Parascheva şi altele. Au fost asistaţi peste 102.000 de beneficiari, utilizân­du-se un buget de 5.871.415 lei.

2) Birourile de asistenţă socială, cantinele sociale, Funda­ţia „Solidaritate şi Speranţă“ şi alte ONG-uri, centrele pentru co­pii, bătrâni şi persoane defavorizate de pe lângă Centrul e­par­hial, protopopiate, parohii sau mănăstiri (în total 56 de u­nităţi) au oferit servicii soci­ale primare şi specializate pentru 17.116 de beneficiari, uti­li­zân­du-se un buget de 5.401.966 lei.

3) Fondul „Păstorul cel Bun“, activat în anul 2008 pentru sprijinirea preotului din parohiile defavorizate, a familiei preotului în dificultate şi a unităţilor de cult cu obiective în construcţie, a susţinut financiar şi material un număr de 1.646 de persoane şi 383 de unităţi de cult, cuantumul ajutorului fiind de 3.891.349 lei .

Biserica este, potrivit spuse­lor Sfântului Ioan Gură de Aur, un spital al Duhului Sfânt, unde se vindecă sufletul de pă­cat şi trupul de suferinţa cau­zată de urmările păcatului, un­de se recapătă armonia dintre oameni, unde se împacă omul cu Dum­nezeu. În acest spital liturgic lucrează doctori de suflete, adică duhovnici, dar şi doctori ai tru­purilor, care alină durerea, prescriu tratamente, asistă în duh creştin şi ajută pe cei bolnavi, aducând sănătatea şi bucuria în locul bolii şi al întristării. În anul 2013, Spitalul „Provi­den­ţa“, care are o capacitate de 102 paturi, cu un bloc operator cu 2 săli şi 9 specialităţi, a asigurat asistenţă medicală prin activitatea a 59 cadre medicale angajate şi a 12 medici colaboratori, iar Policli­nica „Providenţa“ beneficiază de competenţa a peste 36 de cadre medicale şi oferă ser­vicii de să­nătate în 23 de specialităţi me­di­cale. Servicii medi­cale gra­tu­i­te au fost oferite de cele două unităţi medicale, dar şi prin cele 3 unităţi me­dicale din teritoriu (cabinetele de medi­ci­nă generală de la mănăstirile A­­ga­­pia, Văratec şi Paltin din jud. Neamţ), activitatea caritati­vă însumând un buget de 672.000 lei, pentru 35.588 de pacienţi.

Bugetul total al operei filantropice cuantificabile, desfă­şu­rată la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor, în anul 2013, a fost de 13.108.960 lei, de diferitele forme de întrajutorare beneficiind un număr de 157.149 persoane şi, respectiv, mai multe unităţi de cult din eparhie.

Misiunea de a călăuzi întru Viaţă

Dimensiunea misionară a lucrării Bisericii în lume este una ce ţine de însăşi esenţa Întemeietorului ei. De aceea, la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor, chiar dacă toate unităţile bise­riceşti sunt implicate, direct sau indirect, în această lucrare, există un sector dedicat în exclusivitate acestei activităţi, Sectorul de misiune, statistică şi prognoză pastorală. Prin intermediul acestui sector, au fost organizate conferinţele pre­o­ţeşti cu două tematici: pri­ma, conform hotărârii Sfântu­lui Sinod al BOR, a fost dedicată Sfinţilor Împăraţi Con­stan­tin şi Elena, mama sa, iar cea de a doua, pentru care s-a optat la nivel de eparhie, a fost, ca o dezvoltare a celei dintâi, dedicată unui subiect extrem de important: „Preotul şi preo­teasa - părinţi în familie şi în parohie“. Desfăşurate la Cen­trul Cultural-Pastoral „Sf. Da­niil Sihastrul“ de la Durau, în perioada mai-septembrie 2013, cele 13 serii de conferinţe au cumulat un număr de peste 1.100 de preoţi şi diaconi, 478 preotese şi 450 de copii de preot. În acest context, s-a rea­li­zat un Ghid pastoral de catehizare a mirilor.

Viaţa este un dar de la Dumnezeu, iar noi avem datoria de a fi recunoscători pentru aceasta şi de a o proteja, indiferent de forma sub care ni se înfăţişează. De aceea, Depar­tamentul Pro Vita a contribuit la crearea unei reţele de preoţi la nivelul Arhiepiscopiei Iaşi­lor care s-au implicat în campanii de informare a tinerilor despre riscurile avortului, me­sa­jul ajungând, mai ales în şcoli şi în licee, la inimile a 1.080 de tineri. Tot prin De­partamentul Pro Vita s-a dezvoltat un program de ajutorare a femeilor însărcinate aflate în dificultate şi a familiilor cu mulţi copii. Departamentul Ta­bere a organizat, în 2013, 33 de tabere la Durău, la Centrul de tineret Bălţăteşti şi în parohii, de care s-au bucurat 2.413 de co­pii şi tineri. Centrul de tine­retVestitorii bucuriei“ din Băl­ţăteşti a organizat, de asemenea, tabere, simpozioane, coloc­vii, excursii cu tinerii creştini pentru 320 de copii şi tineri.

Activităţile misionare ale Eparhiei Iaşilor au fost ajustate şi în funcţie de datele furnizate de Departamentul Statistică şi Cercetare, cel care ajută la conturarea unei ima­gini cât mai reale asupra situa­ţiei credincioşilor, până la nive­lul celei mai mici comunităţi. În epoca modernismelor adesea dăunătoare moral şi uman, Departamentul Tradiţii a cău­tat să readucă în actualitate, prin emisiuni radio şi TV, prin evenimente de specialitate, cele mai valoroase moşteniri etnografice ale poporului român. Pe de altă parte, mandatul primit de la Mântuitorul Iisus Hristos nu are limitări geografice sau et­nice. De aceea, printr-un De­partament de misiune externă au fost sprijiniţi financiar şi doi preoţi ortodocşi din Tanzania. Pentru sprijinirea fraţilor ro­mâni de peste Prut, au fost ofe­rite ajutoare în urma solicită­rilor venite din Republica Mol­dova şi din Ucraina.

Tineretul reprezintă, dintotdeauna, o preocupare aparte a Bisericii, cunoscute fiind entuziasmul, receptivitatea şi râvna misionară specifice acestei vârste, altminteri pândită azi, poate mai mult ca niciodată, de ispita promiscuităţii, a comunicării nesănătoase prin mediile electronice şi a întregii civilizaţii de consum. Departa­men­tul de tineret şi misiune în universităţi este în strânsă legătură cu ONG-uri extrem de active precum Asociaţia Stu­den­ţilor Creştini Ortodocşi Ro­mâni, filiala Iaşi, sau Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români, fi­li­ala Iaşi. De menţionat, din lis­ta organizaţiilor ce funcţionea­ză cu binecuvântarea Arhiepis­co­piei Iaşilor, sunt şi alte asociaţii precum Societatea Orto­do­xă a Femeilor Române (Iaşi), cu multiple acţiuni filantropice şi culturale, sau Centrul de For­mare şi Consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, cu activităţi de consiliere mai a­les a persoanelor cu adicţii sau codependente (cu un total de 7.047 beneficiari). La nivelul Eparhiei Iaşilor funcţionează, cu binecuvântare, un număr to­tal de 23 de asociaţii şi fun­daţii.

Pelerinajul este o călătorie deopotrivă spaţială şi duhovni­cească, fiind un mijloc de în­tărire în credinţă şi de aprofundare a vieţii Bisericii de azi şi de altădată. Prin intermediul Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ s-au organizat, pentru un număr total de 2.220 de pelerini, un număr de 65 de pelerinaje în ţară şi în străi­nătate la diferite mănăstiri şi schituri, cu scopul de a intensifica evlavia pelerinilor şi de a-i familiariza cu valorile spirituale ale Ortodoxiei universale. Pelerinii care au fost oaspeţi ai Arhiepiscopiei Iaşilor au beneficiat de găzduirea mănăstiri­lor şi a schiturilor, dar şi a unor centre special organizate în acest sens, cum ar fi Centrul Cultural-PastoralSf. Daniil Sihastrul“ de la Durău sau Cen­trul Social-CulturalSf. Ilie“ de la Miclăuşeni. Însă, au existat şi alte activităţi decât cele strict bisericeşti către care s-a deschis Eparhia Iaşilor şi în anul precedent, Sectorul de con­­ferinţe găzduind, spre e­xem­­plu, în spaţiul modern şi ge­­­neros al Centrului de Confe­rin­ţe „Providenţa“, activităţi cul­tural-educaţionale, dar şi reu­niuni medicale sau concerte.

Lumină din făclia ostenelilor

Precum e nevoie de materia pâinii şi a vinului pentru ca Duhul Sfânt să le prefacă în Trupul şi Sângele Domnului, tot aşa e nevoie de bunuri materiale pe care, chivernisindu-le cu frică de Dumnezeu, Biserica să le preschimbe în daruri către oameni. Căci dacă nu am putea fi buni iconomi ai celor văzute, cum am putea fi „iconomi ai tainelor lui Dumne­zeu“? Iar un bun al Bisericii rânduit în folosul comunităţii este ca o lumânare plămădită cu multă trudă şi care răspân­deşte apoi lumină în jur, fiind jertfă bineplăcută Domnului. Centrul eparhial Iaşi, prin intermediul Sectorului economic şi al Sectorului financiar, a sus­ţinut, din punct de vedere material, o serie de activităţi misionare, educative, filantro­pice sau culturale ale unor sub­u­nităţi sau ale unor fundaţii ce funcţionează cu binecuvânta­rea Mitropoliei Moldovei şi Bu­covinei. O importantă sursă de susţinere a acestor activităţi a constituit-o valorificarea lumâ­nărilor produse de Fabrica de lumânări Albina a Centrului eparhial. Fiecare lumânare produsă la această fabrică a Bisericii, atunci când este cum­părată de credincioşi, devine şi jertfă curată adusă lui Dum­nezeu, dar şi un ajutor oferit celor care au beneficiat, ulterior, de un sprijin acordat din veniturile aduse astfel la Cen­trul eparhial. De asemenea, şi librăriile mitropolitane „Sf. Cuv. Parascheva“ au constituit o sursă de venit pentru susţi­nerea activităţilor specifice Bi­se­ricii. Acestea, împreună cu De­pozitul de carte şi obiecte de cult ,,Sf. Luca, au făcut eforturi pentru ca o icoană, o sfân­tă cruce, o carte de rugăciuni sau alte obiecte specifice cultului ortodox să ajungă în bise­rici şi în casele credincioşilor.

Cu toate eforturile depuse şi cu toate veniturile obţinute din diverse activităţi cu un caracter economic, suntem departe de a acoperi toate nevoile uni­tăţilor de cult şi ale cre­din­cio­şilor aflaţi în situaţii speciale, mai ales că eparhia este situ­a­tă în cea mai săracă regiune a Uniunii Europene. Aşa încât, prin intermediul Sectoru­lui fonduri externe, s-a insistat şi anul trecut pe identificarea şi accesarea de finanţări pentru proiecte precum „Valorificarea turistică a  ansamblului mitropolitan din Iaşi“ (aflat în curs de derulare). Sectorul acesta a acordat consultanţă şi sprijin în elaborarea şi depunerea a 14 proiecte depuse spre finanţare de către subunităţi ale Arhie­piscopiei Iaşilor şi a demarat procedura de pregătire a 15 proiecte de reabilitare a monumentelor istorice din cuprinsul eparhiei, care vor fi propuse spre finanţare din fonduri europene în perioada 2014-2020.

Biserica este, deopotrivă, şi viaţă nevăzută, dar şi prezenţă vizibilă în viaţa cetăţii. De aceea, ea trebuie să zidească şi să îşi conserve tezaurul arhitectural, să înfrumuseţeze mul­ţi­mea de biserici în care mii şi mii de persoane „s-au îndreptat, s-au sfinţit, s-au luminat“, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Patrimoniul cultural este astfel o Liturghie a istoriei, viaţa înveşnicită a celor care şi-au smerit sufletul lor în rugi de piatră, în icoane făcătoare de minuni şi în fresce, în cărţi şi în relicve sfin­te. Sectorul patrimoniu şi construcţii bisericeşti a avut rolul de a coordona şi supraveghea activităţile din acest domeniu, la finele anului trecut fiind înregistrate un număr total de 486 de şantiere (72 în mediul urban şi 414 în mediul rural) de construcţie, restaurare, con­so­lida­re sau pictare. O activitate extrem de importantă pentru bu­nul mers al lucrurilor în acest domeniu au avut-o Ser­viciul tehnic (cu 14 proiecte de lăca­şuri noi de cult elaborate pentru parohii sărace, din sate care nu au biserică), Echipa „Meş­terul Manole“, Atelierul de confecţii metalice Albina, Cen­trul mitropolitan de cerce­tări TABOR şi Centrul de Cercetare şi Restaurare a Pa­trimoniului de Artă Creştină „Resurrectio“.

Primind înapoi - prin judecată dreaptă - proprietăţile ei silvice, Biserica ştie că lemnul este deopotrivă şi leagăn, şi ca­să, şi sicriu. Din ofranda pă­durii sunt ajutate parohii săra­ce sau cu biserici în construcţie, spre a clădi lăcaş de rugăciune, spre a încălzi sau a aduce lumină în lume, ca lumea să cu­noască, iară şi iară, că „Lu­mina lui Hristos luminează tuturor“. Activitatea silvică s-a desfăşurat prin ocoalele silvice bisericeşti Iaşi, Neamţ şi Bacău din cadrul Asociaţiei Silvice Bisericeşti Iaşi, unitate tutelată de Arhiepiscopia Iaşilor. A fost oferită o cantitate de 19.374,8 mc de material lemnos pentru construcţii şi foc, în regim de gratuitate, pentru 361 beneficiari: 223 unităţi de cult şi 20 unităţi sociale, valoarea donaţiei fiind de 2.879.320 lei. În fapt, întregul profit obţinut din activitatea economică a ocoalelor silvice sau rezultând din cea agricolă a fost direcţio­nat către susţinerea operei pastoral-misionare, social-filantro­pice şi medical-caritative a Bi­se­ricii, conform Statutului Aso­ciaţiei Silvice Bisericeşti Iaşi şi prevederilor din Codul Fiscal.

Proiecte şi perspective

Oricât de multe realizări ar avea o unitate bisericească sau un creştin, nu poate să nu-şi amintească de cuvântul Mân­tui­torului, care ne învaţă aşa: „Voi, când veţi face toate cele poruncite vouă, să ziceţi: Sun­tem slugi netrebnice, pentru că am făcut ceea ce eram datori să facem“ (Luca 17, 10). Aşa încât, împlinirea unui punct de pe agenda activităţilor eparhiale înseamnă nu un sfârşit de lucrare, ci o deschidere către noi orizonturi, către noi câmpuri de misiune.

Şi pentru anul 2014 există o serie de proiecte noi ale Arhie­pis­copiei Iaşilor, care se vor adăuga activităţilor curen­te şi care au primit, spre aceas­ta, gi­rul Adunării epar­hiale. Din­tre măsurile propuse şi a­probate amintim:

1) Deschiderea Gimnaziului „Varlaam Mitropolitul“;

2) Inaugurarea Centrului de studii patristice;

3) Organizarea unui festi­val de muzică sacră;

4) Editarea unei antologii de studii şi articole publicate, în decursul timpului, în revistele teologice din cadrul Mitropoliei Mol­dovei şi Bucovinei, referitoare la Sfânta Taină a Spove­daniei şi Sfânta Taină a Împăr­tăşaniei;

5) Lansarea unui concurs de fotografie cu tematica Anului o­ma­gial euharistic, ce va fi pu­bli­cată în secţiunea specială a portalului doxologia.ro şi de Edi­tura Doxologia într-un album;

6) Iniţierea unei noi emisiuni TV săptămânale, în colaborare cu postul local de televi­ziune Iaşi TV Life;

7) Iniţierea unei secţiuni pe portalul doxologia.ro a unei secţiuni de iconografie şi a alteia de liturgică, care să con­ţină imagini şi explicaţii pe înţelesul tuturor;

8) Implementarea, în parte­ne­riat cu Facultatea de Teolo­gie „Dumitru Stăniloae“ Iaşi, a proiectului de cercetare: „Con­fesiunile religioase din teritoriul Arhiepiscopiei Iaşilor. Istoric şi evoluţie, situaţie actuală şi prognoză pastoral-misionară“;

9) Dezvoltarea proiectului: „Misionarii protopopeşti“, pentru a acoperi integral judeţele Neamţ şi Botoşani. Cursuri de formare pentru ei şi pentru grupurile misionare ale protopopiatelor;

10) O intensificare a lucrării pastoral-misionare cu tinerii din universităţi şi din parohii;

11) Demersuri de proiectare a unui ansamblu cultural-misionar la Nemţişor;

12) Organizarea unui marş de susţinere a valorilor familiei tra­diţionale, în ziua de 1 iunie 2014;

13) Continuarea consolidării managementului Spitalului „Pro­videnţa“ în vederea autofinan­ţă­rii şi a creşterii calităţii servicii­lor oferite, respectiv pro­movarea mai intensă a solidarităţii cre­ş­tine în domeniul medical;

14) Finalizarea lucrărilor şi da­rea în folosinţă a Centrului re­zi­denţial pentru vârstnici „Cuv. Na­zaria“ de la Mănăs­tirea Văratec.

Nu puţine sunt greutăţile pe care le întâmpină şi astăzi, precum odinioară, un semănător al seminţei evanghelice, după cum e onest a recunoaşte că nu puţine vor fi fost lipsurile şi greşelile ostenitorilor Eparhiei Iaşilor în anul mântuirii 2013. Un lucru însă nu ni-l poate răpi sau pune sub obroc nimeni: bucuria de a sluji în Biserică, de a lucra grădina Domnului, unde, cu cât fiecare îşi face în mod deplin slujba încredinţată, cu atât se lăr­geşte şi mai mult cărarea ce du­ce la Sfântul Potir pentru ca, uniţi în jurul acestuia, să pu­tem rosti netulburaţi: „Pe noi înşine şi unii pe alţii, şi toată viaţa noastră lui Hristos Dum­nezeu să o dăm“.

(Un material realizat de pr. Constantin Sturzu, pe baza informaţiilor furnizate de sectoa­rele Centrului eparhial Iaşi)