Liturghie și pelerinaj spre Izvorul Sfântului Ioan cel Nou la Suceava

Un articol de: Irina Ursachi - 01 Mai 2022

La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, unul dintre cele mai vechi praznice închinate Maicii Domnului, în Vinerea Luminată, 29 aprilie 2022, la Catedrala Arhi­episcopală din Suceava a fost prilej de înaltă trăire duhovnicească.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor format din preoți şi diaconi, slujitori ai catedralei, dar și clerici din cadrul Centrului eparhial.

La finalul slujbei, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Calinic a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Aripi de îngeri în izvoarele Maicii Domnului, făcătoare de minuni”. Ierarhul a prezentat informații referitoare la izvoarele tămăduitoare închinate Născătoarei de Dumnezeu de pe cuprinsul țării noastre, menționând o parte dintre faptele minunate care s-au petrecut în aceste locuri binecuvântate. În încheiere, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că numai prin credință apa izvoarelor făcătoare de minuni și agheasma pot să aducă binecuvântare, alinare și vindecare în viața creștinilor.

După Sfânta Liturghie, oficiată la Altarul de vară amenajat în incinta complexului monastic, ierarhul a săvârșit slujba Aghesmei mici, binecuvântându-i apoi pe cei prezenți.

În cele ce au urmat, potrivit tradiției, credincioșii în frunte cu arhim. Vartolomeu Chira au plecat în pelerinaj spre Izvorul Sfântului Ioan cel Nou, aflat în Parcul Şipote, în imediata apropiere a lăcaşului de cult. Izvorul, deasupra căruia a fost ridicat un baldachin, izvorăște de sub racla care adăpostește moaștele Sfântului Ioan, ocrotitorul Cetății Sucevei, așezată în biserica mare a mănăstirii, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”.

De-a lungul timpului, cei care l-au cinstit cu evlavie pe Sfântul Ioan cel Nou și au folosit apa izvorului care îi poartă numele au primit de la Preamilostivul Dumnezeu, datorită mijlocirii sfântului, ajutor, mângâiere și vindecare.