Liturghie și rugăciune de pomenire la Biserica „Sfânta Vineri” din Capitală
Credincioșii Parohiei „Sfânta Vineri” din cartierul bucureștean Drumul Taberei au trăit luni, 6 decembrie, momente de sărbătoare, întrucât paraclisul aflat în apropierea bisericii parohiale și-a cinstit ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Nicolae. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a parohiei. La final, a oficiat și slujba Parastasului la un an de la trecerea la cele veșnice a părintelui Nicolae Burlan, fostul preot paroh și ctitor al bisericii monumentale.
Numeroși credincioși s-au adunat în dimineața zilei de luni pentru a-l cinsti pe Sfântul Ierarh Nicolae și a-i cere binecuvântarea, dar și pentru a se ruga pentru sufletul preotului Nicolae Burlan, fost părinte duhovnicesc al multora dintre enoriași. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: părintele paroh Iustin Manta, inspector eparhial; părintele Costel Burlacu, protopop al Protoieriei Sector 6 Capitală; părintele Marin Comănescu, protopop al Protoieriei Sector 1 Capitală; părintele Mihai Burlacu, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, precum și alți slujitori.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârșit slujba Parastasului pentru fostul preot paroh mutat la Domnul în dimineața zilei de 6 decembrie 2020. De asemenea, Preasfinția Sa a prezentat un volum cu mărturii dedicat memoriei părintelui Nicolae Burlan, apărut prin grija părintelui paroh Iustin Manta și care va fi publicat în curând la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. La final, ierarhul a săvârșit o slujbă de binecuvântare a crucii care va fi așezată la mormântul părintelui.
Preasfinția Sa a rostit și un cuvânt de învățătură în care a evidențiat virtuțile Sfântului Ierarh Nicolae: „Biserica îl prăznuiește pe unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți sfinți ai săi, pe marele păstor al Mirelor Lichiei, Sfântul Nicolae, cel care a rămas în memoria ei ca un om bun, aducător de pace, făcător de minuni și apărător al credinței sale. De aceea, pomenirea sa e întâmpinată cu multă bucurie de copii, tineri și vârstnici, de toți cei care înțeleg mesajul sărbătorii lui, pilda unei viețuiri înalte și bunătatea inimii sale”.
În continuare, Preasfinția Sa a ilustrat pe scurt principalele momente și realizări ale vieții sfântului, subliniind faptul că atât cetatea natală, cât și cea a scaunului său episcopal, Mira, au primit cuvântul Evangheliei încă din timpul călătoriilor misionare întreprinse de Sfântul Apostol Pavel, așa cum mărturisesc textele Noului Testament și sinaxarul sfântului. De asemenea, ierarhul a evidențiat mai multe învățături și lucrări pe care le putem deprinde din viața Sfântului Nicolae, printre acestea numărându-se ucenicia în tinda Bisericii, atitudinea plină de bunăvoință față de semeni sau râvna pentru apărarea dreptei credințe.