Liturghii arhiereşti în Craiova şi Orşova
Biserica „Sfântul Ierarh Calinic Cernicanul“ a primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în cea de-a doua zi a praznicului Învierii Domnului, luni, 13 aprilie. În aceeaşi zi, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor orşoveni din Parohia „Naşterea Maicii Domnului“-Tufari, unde a instalat un nou preot slujitor.
Câteva sute de credincioşi craioveni au venit la rugăciune în Biserica „Sfântului Calinic“, în cea de-a doua zi a praznicului Învierii, luând parte la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită de IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Prezenţa IPS Părinte Mitropolit în mijlocul parohienilor din cartierul craiovean Valea Roşie a marcat sărbătoarea hramului sfântului locaş, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.
„Sfântul Calinic este purtător de îndumnezeire“
În cuvântul de învăţătură rostit la finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a evocat modelul de viaţă duhovnicească al Sfântului Calinic. „Sfântul Ierarh Calinic este modelul în care ne regăsim cu toţii, ca neam, ca ucenici, ca urmaşi ai lui. Ca ucenici, pentru că îi urmăm în arhierie, în preoţie, în viaţa creştinească. Pământul Olteniei este binecuvântat şi sfinţit de acest mare sfânt. Urmele lucrării sale le găsim peste tot, din perioada când a păstorit turma dreptcredincioşilor de pe aceste meleaguri sfinte. Să ne amintim că Sfântul Calinic a plecat la cele veşnice în ziua de Paşti. După ce s-a împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos a adormit pentru lumea aceasta şi s-a născut pentru lumea veşnică, având pe buze cuvintele: „Să ne revedem în rai!“. Un adevărat testament, o chemare a sfântului pentru a-l urma şi a deveni şi noi fii ai Împărăţiei cerurilor. De altfel, ori de câte ori cerem ajutorul unui sfânt, vine şi Mântuitorul în sprijinul nostru. Aşadar, Sfântul Calinic este purtător de îndumnezeire, adică este pătruns în adâncimea fiinţei sale cu harul dumnezeiesc, aşa precum pâinea poartă în ea focul ce a creat-o“, a încheiat IPS Irineu.
Un nou preot pentru credincioşii Parohiei Tufări din Orşova
Luni, 13 aprilie, în a doua zi a Sfintelor Paşti, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în Parohia Tufări din oraşul Orşova. Ierarhul mehedinţenilor a hirotonit cu acest prilej un nou preot pe seama bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Nicodim“ de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Alexandru Cătălin Zorilă a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ din Parohia Tufări. Noul slujitor al Sfântului Altar a rostit înaintea credincioşilor mărturisirea de credinţă ortodoxă, semnând-o apoi împreună cu soţia sa. La finalul Sfintei Liturghii, proaspătul hirotonit a fost instalat în funcţia de preot paroh al Parohiei Tufări, primind din mâinile ierarhului locului Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheia bisericii, ca semne ale deplinei sale autorităţi pastorale.
După ceremonia de instalare au urmat cuvântările preoţilor slujitori, care i-au adresat fratelui mai tânăr întru Hristos călduroase urări de sănă-tate şi spor pe calea mântuirii. Preotul Alexandru Cătălin Zorilă i-a mulţumit PS Părinte Nicodim pentru încrederea acordată, arătând că este un fiu al locului, crescut în mijlocul credincioşilor încredinţaţi spre păstorire şi că va lucra cu timp şi fără timp în propovăduirea Evangheliei lui Hristos. Cuvântul de gratitudine al tânărului preot s-a îndreptat şi către familia sa, în special către pr. Mihai Zorilă, tatăl său, de la care a moştenit purtarea cuviincioasă şi dragostea de cele sfinte.
În încheierea momentului festiv, PS Părinte Nicodim le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre dimensiunea divină a preoţiei, ca fiind cea mai înaltă slujire la care este chemat omul. Preasfinţia Sa i-a binecuvântat apoi pe cei de faţă, adresându-le tradiţionalul salut pascal. (Arhid. Ioniţă Apostolache, diacon Gheorghe Cioiu, Cătălin Cernătescu)