Liturghii arhiereşti în Mitropolia Olteniei

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 02 Decembrie 2013

Arhiepiscopiile Craiovei şi Râmnicului au găzduit la finele săptămânii trecute o serie de evenimente liturgice deosebit de importante pentru viaţa credincioşilor olteni. Astfel, atât la Craiova, cât şi la Râmnic au fost săvârşite Sfinte Liturghii arhiereşti, în cadrul cărora au fost pomeniţi eroii români căzuţi la datorie pentru neam şi credinţa străbună.

Cetatea Băniei a adunat la finele lunii trecute o serie de activităţi culturale, între acestea numărându-se şi concertul de muzică eclesială susţinut de corala Parohiei „Hagi Enuşi“, în Catedrala „Maica Precista“ - Dudu din oraş. Evenimentul, legat de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, a adunat sute de credincioşi în sfântul lăcaş. Sub bagheta părintelui diacon Alexandru Racu, coriştii Parohiei „Hagi Enuşi“ au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, recitalul propriu-zis fiind aşezat la chinonic. Din repertoriul prezentat au făcut parte şi cele trei piese cu care membrii grupului mixt au reprezentat Arhiepiscopia Craiovei în faza finală a Concursului naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!“, de la Bucureşti, 27 octombrie.

„În iconomia dumnezeiască, iubirea şi iertarea sunt aşezate laolaltă“

A doua zi, în duminica a XV-a după Rusalii, Biserica Maicii Domnului - Dudu a primit într-însa pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit aici Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, Arhiepiscopul Craiovei a pus la inima credincioşilor prezenţi cuvânt de învăţătură, tâlcuind pericopa evanghelică despre „Porunca cea mai mare din lege“ (Mt. 22, 35-46). În acest context, Mitropolitul Olteniei a arătat că „spre deosebire de toate învăţăturile lumii acesteia, porunca lui Dumnezeu este una cu Cel care a dat-o. În felul acesta, noi spunem şi credem că în Legea lui Dumnezeu se găseşte Însuşi Legiuitorul ei. Dacă în această lume unul este cel care pune lege şi alţii sunt cei care o execută, în rânduiala dumnezeiască Dumnezeu Se arată pe Sine Însuşi în legile pe care le rânduieşte. În felul acesta, cel care ţine legea lui Dumnezeu Îl are şi pe Dumnezeu în sufletul său, pentru că legea lui Dumnezeu ca şi cuvântul Său sunt legate una de alta. Dumnezeu nu vorbeşte şi apoi face, ci vorbeşte şi face deodată. Atunci când, la facerea lumii, a spus «Să fie lumină», El a făcut aceasta deodată cu porunca Sa“. În continuare, IPS Irineu a arătat legătura dintre cele două porunci dumnezeieşti, a iubirii lui Dumnezeu şi a iubirii aproapelui. „Trebuie să împlinim întotdeauna porunca iubirii lui Dumnezeu, «din tot sufletul şi din tot cugetul nostru». În mod evident, şi cea de a doua poruncă despre care pomeneşte Domnul în Evanghelia de astăzi, legată de iubirea aproapelui, trebuie împlinită întocmai. Ea se leagă de prima, ţinând cont de faptul că acela care Îl iubeşte pe Dumnezeu nu îl poate dispreţui pe aproapele său, căci spune Sf. Ioan Evanghelistul: «Cine spune că pe Dumnezeu pe Care nu Îl vede îl iubeşte, iar pe fratele său îl urăşte, atunci acela mincinos se numeşte». Aşa se face că, de foarte multe ori, ne îmbolnăvim de această orbire duhovnicească şi, din cauza zavistiei diavolului, nu ne dăm seama că Mântuitorul Hristos ne-a învăţat întotdeauna să iertăm pe vrăjmaşii noştri: «Şi ne iartă nouă greşalele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri». Vedem de aici foarte clar că în iconomia dumnezeiască iubirea şi iertarea sunt aşezate laolaltă“, a conchis IPS Părinte Irineu.

În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Adrian Ocheşel, pe seama Parohiei Albeşti din judeţul Dolj. Totodată, tânărul teolog Constantin Dorobăţ a fost hirotonit diacon pe seama parohiei doljene Padea.

Liturghie arhierească în Catedrala „Sfântul Nicolae“

În Arhiepiscopia Râmnicului, în ziua de 1 decembrie s-au desfăşurat o serie de evenimente religioase şi culturale dedicate unităţii naţionale a românilor. Manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Zilei Naţionale a României au început în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu-Vâlcea cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Sfântul Antim Ivireanul“ a Catedralei arhiepiscopale, condusă de prof. Marian Cristi Stroe.

După citirea Sfintei Evanghelii, PS Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat celor prezenţi pericopa evanghelică în care se face referire la „Porunca cea mai mare din Lege“. Potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod, la Sfânta Liturghie au fost pomeniţi eroii neamului românesc care în urmă cu 95 de ani au înfăptuit unitatea naţională a românilor (din anul 1918) şi a fost oficiat un Te Deum de mulţumire pentru binefacerile aduse de Dumnezeu asupra conducătorilor ţării şi asupra poporului român drept-credincios. La final, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură dedicat momentului aniversar în care a reliefat jertfa strămoşilor noştri în lupta pentru unitatea poporului român.

În aceeaşi zi, la Monumentul Independenţei din municipiul Râmnicu-Vâlcea, s-a desfăşurat un ceremonial militar religios dedicat Zilei Naţionale a României. În cadrul manifestării, reprezentanţii tuturor instituţiilor statului, ai partidelor politice şi ai altor organizaţii au depus coroane de flori şi jerbe de flori în memoria eroilor neamului. În încheiere a avut loc tradiţionala paradă militară.

Sfântul Apostol Andrei prăznuit la Râmnic

În ziua prăznuirii Ocrotitorului românilor, un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Apostol Andrei“, din Râmnicu-Vâlcea. Sărbătoarea a început  seara cu slujba Vecerniei şi cu Acatistul Sfântului Apostol Andrei, continuând a doua zi cu Utrenia şi cu Sfânta Liturghie. La sfârşitul slujbei, arhim. Sava Pleşa, stareţul Mănăstirii Troianu din Râmnicu-Vâlcea, a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a prezentat viaţa, activitatea şi martiriul Marelui Apostol, sfătuindu-i pe credincioşii prezenţi să-i urmeze exemplul şi să înalţe rugăciuni către acesta spre a mijloci la Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor lor. După Sfânta Liturghie, în prezenţa tuturor credincioşilor, soborul preoţilor slujitori a sfinţit troiţa-fântână din incinta sfintei biserici, ridicată cu sprijinul Consiliului Local al Primăriei Râmnicu-Vâlcea.