Liturghii arhiereşti la Craiova şi Severin
Două locaşuri de închinare din Mitropolia Olteniei şi-au serbat în chip deosebit hramul de praznicul Sfântului Ioan Botezătorul. Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul enoriaşilor din cartierul craiovean Brestei, unde a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Altarul Bisericii Grecescu din Turnu Severin, care şi-a serbat, de asemenea, ocrotitorul.
Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din cartierul craiovean Brestei a îmbrăcat haine de sărbătoare în ziua de miercuri, 7 ianuarie, pentru a-şi cinsti patronul spiritual. Bucuria praznicală a fost sporită de prezenţa în mijlocul credincioşilor din această parohie a IPS Părinte Irineu, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
„Sfântul Ioan Botezătorul ne ajută să putem depăşi greutăţile acestei vieţi“
În cuvântul de învăţătură pus la inima numeroşilor credincioşi prezenţi, IPS Irineu a vorbit despre modelul de viaţă şi credinţă reprezentat de ultimul proroc al Vechiului Testament şi a subliniat calitatea acestuia de Înaintemergător al Domnului Hristos. „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul este Înaintemergătorul, adică cel care pregăteşte calea, cel care arată, care descoperă. El vine în lume ca o promisiune a lui Dumnezeu că va fi permanent alături de poporul Său. Prin Sfântul Ioan, Dumnezeu este într-adevăr prezent în mijlocul oamenilor, alegând pe acest vas curat, pe acest ultim proroc al Vechiului Testament, să fie mergător înainte al Fiului Său. Dar Sfântul Ioan Botezătorul este şi mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru că rugăciunile lui nu pot fi niciodată fără răspuns din partea Mântuitorului. Mai cu seamă că sfinţii în Împărăţia lui Dumnezeu sunt atât de uniţi cu Mântuitorul Iisus Hristos, încât nu putem să-L chemăm pe Dumnezeu fără să fie şi sfinţii Săi de faţă, după cum nu putem chema în rugăciunile noastre pe sfinţi, fără să fie şi Mântuitorul Hristos de faţă. Locul Sfântului Ioan Botezătorul între aceşti bineplăcuţi ai lui Dumnezeu este cu adevărat unul de mare cinste. Nevoinţa, postul şi rugăciunea i-au şlefuit sufletul şi l-au umplut cu lumina Mântuitorului Hristos. Aşadar, Sfântul Ioan Botezătorul, mijlocitorul nostru înaintea Tronului ceresc, ne ajută permanent să putem depăşi greutăţile acestei vieţi şi să urmăm calea cea dreaptă pentru mântuirea sufletelor noastre“, a spus IPS Irineu.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârşită o slujbă de Parastas întru pomenirea ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş. După cum ne-a precizat părintele paroh Florentin Danciu, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Brestei este una dintre puţinele biserici din Craiova ridicate în timpul regimului comunist, lucrările de pictură fiind însă finalizate abia în anul 2000, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu.
Hram de tradiţie la Biserica Grecescu din Turnu Severin
La slăvitul praznic al Soborului Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan, biserica severineană Grecescu a îmbrăcat straie de sărbătoare. La hramul de tradiţie al sfântului locaş de închinare a luat parte şi ierarhul mehedinţean, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Chiriarhul a fost primit cu aleasă bucurie de către credincioşii prezenţi, fiind prima vizită arhierească din acest nou an calendaristic. Alături de Părintele Episcop, la ceremonia religioasă a slujit un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Nicodim“ de la Catedrala Episcopală din municipiu.
Câteva zeci de credincioşi au petrecut două ceasuri în rugăciune şi comuniune, o parte dintre ei împărtăşindu-se la momentul potrivit cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Foarte mulţi creştini şi-au serbat şi onomastica, ocazie cu care au fost felicitaţi de arhipăstorul lor. Gândurile bunilor rugători s-au îndreptat şi către cei mutaţi la Domnul, pentru care au pregătit parastase, după rânduiala Bisericii. La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop a adresat celor prezenţi cuvânt de învăţătură şi binecuvântare. Preasfinţia Sa le-a vorbit credincioşilor despre viaţa plină de sfinţenie pe care a dus-o Sfântul Proroc Ioan în pustiul Iordanului, în aşteptarea Botezului Mântuitorului Iisus Hristos. În urma răbdării, ascezei şi nevoinţelor sale, Ioan a dobândit har de la Dumnezeu, Care i-a descoperit venirea la Iordan a lui Hristos şi arătarea Sfintei Treimi. Glasul său a lucrat numai spre vestirea apropierii Împărăţiei cerurilor, pregătind poporul prin botezul cu apă.
PS Părinte a încheiat cuvântul pastoral cu îndemn la rugăciune, la frecventarea bisericii şi la urmarea poruncilor Evangheliei. Ziua de praznic s-a încheiat cu un parastas săvârşit de soborul de preoţi slujitori spre veşnica pomenire a ctitorilor locaşului de închinare severinean, Ioan şi Ioana Grecescu. (Diac. Gheorghe Cioiu, Cătălin Cernătescu)