Liturghii arhiereşti la Jitianu şi Turnu Severin
Praznicul Întâmpinării Domnului a fost cinstit de numeroşi credincioşi olteni, adunaţi la rugăciune în sfintele locaşuri de închinare din întreaga mitropolie. În Arhiepiscopia Craiovei, urmând unei tradiţii de câţiva ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a liturghisit în această zi la Altarul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“-Jitianu, din judeţul Dolj.
La ceas de aleasă sărbătoare, IPS Părinte Mitropolit a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Altarul sfântului aşezământ monahal, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, diaconul Vasile Mănescu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Hodoreasca, Protoieria Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj.
În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a detaliat momentul primirii în biserică a Pruncului Iisus de către Dreptul Simeon, cel care a fost încredinţat de Dumnezeu că va vedea cu ochii săi lumina şi mântuirea oamenilor. „Dreptul Simeon îl primeşte pe Pruncul Iisus în braţe având conştiinţa şi convingerea că este Dumnezeu, fiind primul care vesteşte că a sosit Mesia Cel mult aşteptat spre a elibera lumea din robia păcatului şi a morţii. De aceea el aduce rugăciune şi mulţumire, cerând slobozire, adică iertare sau dezlegare, am zice noi. «Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel» (Luca 2, 29-32). Este aceasta o mărturie a Dreptului Simeon care Îl vede pe Prunc în mod profetic ca pe Mântuitorul nostru, fapt ce denotă că era purtat de Duhul Sfânt. Acelaşi Duh Sfânt l-a ţinut în viaţă până la o vârstă foarte înaintată, l-a îndemnat să vină în templu la timpul potrivit pentru a-L întâmpina pe Fiul lui Dumnezeu şi tot Duhul Sfânt i-a descoperit cine este Pruncul. Astfel a văzut Dreptul Simeon lumina spre descoperirea neamurilor, pentru că venirea lui Dumnezeu luminează şi deschide lumii calea cea adevărată spre Împărăţia cerurilor, care este Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos.“ În continuare, IPS Părinte Irineu a subliniat faptul că şi noi suntem întâmpinaţi de Mântuitorul Hristos atunci când venim în biserică, atunci când suntem în rugăciune. „Întâmpinarea Domnului este în fapt şi întâmpinarea noastră. Simţim în această zi de praznic cum Dumnezeu ne întâmpină în Sfânta Biserică, ne aşteaptă ca să ne poarte la sânul Său pe drumul către Împărăţia cea veşnică, să vorbească ceva deosebit sufletelor noastre, să ne lumineze, să îndepărteze de la noi suferinţele, necazurile şi durerile. De aceea este necesar să fim pregătiţi pentru a putea fi şi noi primiţi de către Mântuitorul Hristos şi pentru a primi de la El chemarea pe care o va adresa drepţilor la sfârşitul lumii: «Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii» (Matei 26). Pentru aceasta trebuie însă să fim pregătiţi să-l primim întâi noi pe Mântuitorul Hristos, aşa cum Îl rugăm în rugăciune: «Vino şi te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte de toată întinăciunea şi mântuieşte Bunule sufletele noastre»“, a încheiat IPS Părinte Mitropolit.
Mănăstirea Jitianu este situată la mai puţin de 10 km de municipiul Craiova, pe ruta Podari - Perişor - Calafat. Sfântul aşezământ monahal are aproape şase secole de istorie şi tradiţie ortodoxă. A fost menţionat documentar la începutul secolului al XVI-lea drept ctitorie a boierilor Craioveşti. Conform tradiţiei, este prima biserică ctitorită de Mircea cel Bătrân, în amintirea oştenilor căzuţi în luptele de la Rovine. Edificiul actual al Mănăstirii Jitianu, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“, s-a construit între anii 1654 şi 1658. Biserica a fost renovată în perioada 1925-1932, iar o altă consolidare s-a făcut după cutremurul din martie 1977. În prezent funcţionează ca mănăstire de călugări cu un număr de opt vieţuitori.
La praznicul Întâmpinării Domnului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit în biserica Parohiei „Sfântul Arhidiacon Ştefan“ din municipiul Drobeta-Turnu Severin. Ierarhul mehedinţean a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie având alături un ales sobor de preoţi şi diaconi. La Sfânta Liturghie răspunsurile muzicale au fost date de membrii Grupului psaltic „Sfântul Nicodim“ de la Catedrala Episcopală din municipiu.
În cuvântul de învăţătură, PS Părinte Nicodim le-a vorbit celor de faţă despre însemnătatea zilei de praznic, ilustrând două chipuri minunate de sfinţi: bătrânul Simeon şi prorociţa Ana. Cuvântarea ierarhului s-a constituit şi într-un îndemn la rugăciune: „Meditând la sărbătoarea de astăzi, învăţăm că este importantă credinţa. Să credem cu toată fiinţa noastră în lucrarea lui Dumnezeu, Creatorul cerului şi al pământului, al tuturor celor văzute şi nevăzute! Să intrăm în legătură şi comuniune cu El prin rugăciune! Să urmăm cu toţii exemplul Sfintei Ana Prorociţa şi al Sfântului şi Dreptului Simeon, care a dus pentru Dumnezeu o viaţă la Templu întru răbdare, aşteptând să vadă mântuirea în Persoana Domnului. El L-a întâmpinat pe Pruncul Iisus Hristos cu nădejde, dar şi cu dorinţa de eliberare de sub povara grea a anilor. Să ne facă şi nouă Dumnezeu parte de aceeaşi credinţă, la sfârşitul vieţii noastre, ca să putem zice către Domnul Hristos: Acum liberează pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace; că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor: lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău celui binecredincios!“
În încheierea vizitei pastorale, pr. paroh Cristian Drăgan a mulţumit PS Nicodim pentru bucuria prilejuită de popasul arhieresc, oferindu-i în dar, din partea sa şi a enoriaşilor, o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.