Livezile de nuci, afaceri agricole profitabile
Tot mai mulţi agricultori optează pentru înfiinţarea unei livezi de nuci deoarece este o afacere rentabilă, care nu necesită mult timp pentru îngrijire. Totuşi, trebuie să aveţi răbdare, până la prima recoltă veţi avea mult de lucru, însă, fiind îngrijiţi corect, pomii vă vor răsplăti pe măsură.
Livezile de nuci sunt o afacere agricolă foarte profitabilă dacă sunt plantaţi pe soluri potrivite şi dispun de condiţii optime pentru creştere şi producere, după cum se arată într-un document de pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii (Pomi, arbuşti fructiferi, căpşun - Ghid tehnic şi economic, 2014). Specialiştii în horticultură spun că un prim pas spre succes este alegerea corectă a soiului pentru plantare. Există în prezent peste 10 soiuri care sunt plantate în livezile din țara noastră. Printre acestea sunt unele cu intrare pe rod ceva mai timpurie și de la care se pot obține producții ceva mai mari, dar în condiții optime pentru această cultură. Plantate în terenuri mai dificile și cu deficit de umiditate în sol fără posibilitatea de a iriga, aceste soiuri dau uneori randamente mai mici. Un alt aspect important în înfiinţarea unei livezi de nuc este şi metoda de irigare, cea mai folosită fiind cea prin picurare. În fiecare săptămână, pomii ar trebui udaţi fiecare cu aproximativ 20 litri de apă. Nucul preferă căldura şi are producţie bună în zonele cu temperatura medie anuală de 9.0-10.5° Celsius, dar dă rezultate destul de bune şi în zone cu temperatura anuală de 8-9° Celsius.
Chiar dacă nucul este o plantă mai rezistentă decât alţi arbori sau arbuști fructiferi, și acesta este predispus la câteva boli şi dăunători. Principala maladie a nucului este bacterioza, o bacterie care provoacă necroze, pete negre pe toate organele în creştere (ramuri, muguri, fructe). O altă boală a nucului este antracnoza nucului, atacul manifestându-se pe frunze, fructe şi mai rar pe lăstari.
Cei interesaţi de înfiinţarea unei livezi de nuci pot accesa fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Valoarea sprijinului financiar, în cazul fermelor mici, este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 100.000 de euro pentru achiziții simple, 300.000 de euro în cazul investițiilor în activitatea de producție şi 450.000 de euro pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole. În cazul fermelor mari, valoarea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 250.000 de euro pentru investițiile care presupun achiziții simple, 750.000 de euro în cazul investițiilor în activitatea de producție şi 1.050.000 de euro pentru investiţiile pentru un lanţ alimentar integrat.
Valorificarea producţiei în cazul nucilor nu este o problemă, nucile sunt necesare atât pe piaţa internă, cât şi la export. Mai mult decât atât, din coajă se prepară cărbune activat şi linoleum, iar din coaja verde se extrag substanțe tanoide folosite la prelucrarea pieilor. Lemnul nucului se foloseşte la fabricarea mobilei şi echiparea automobilelor scumpe, la fabricarea instrumentelor muzicale şi a parchetelor. Din frunze se prepară vopsele, se extrag substanţe folosite în industria cosmetică şi farmaceutică şi coloranţi. Uleiul din miez de nucă este foarte solicitat pe piaţa alimentară, farmaceutică şi cosmetică.