Loboda ajută la digestie și la pierderea kilogramelor în plus

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 21 Aprilie 2017

Loboda a fost folosită încă din antichitate în scop terapeutic, pentru prevenția și tratarea unor afecțiuni digestive sau cardiovasculare sau pentru proprie­tățile sale antioxidante. Aceasta conține numeroși nutrienți și vitamine benefice și o găsim cu precădere în această perioadă a anului. Cercetătorii susțin că această plantă-minune conține niveluri semnificative de vitamina C, vitamina K, calciu, magne­ziu, fosfor, fier, carotenoizi, proteine, zinc, seleniu, triptofan și fibre alimentare, toate benefice sănă­tății într-o varietate de moduri.

Loboda ajută și la detoxifierea organismului, curăță sângele, datorită continutului mare de vitamine și minerale, ajută la combaterea asteniei, la regenerarea celulară și încetinirea procesului de îmbătrânire. Are proprietăți diuretice, combate constipația și încetinește digestia, stimulează organismul și ajută la pierderea kilogramelor în plus, la tratarea astmului și ameliorarea simptomelor alergiilor.

Loboda constituie și un bun remediu pentru tuse și, totodată, ajută la buna funcționare a rinichi­lor. Unii specialiști susțin că un consum regulat de lobodă ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer și boli cornice.

În mod similar cu spanacul, loboda conține niveluri semnificative de acid oxalic, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de pietre le rinichi, pietre biliare sau gută ar trebui să evite consumul său.

La fel ca toate zarzavaturile, loboda se consumă în stare crudă, pentru a extrage cât mai mult din substanțele nutritive. Se poate adăuga la salate, împreună cu alte verdețuri, precum măcriș, salată verde, spanac, leurdă sau păpădie. Se mai poate adăuga atât în mâncărurile de post, cât și în cele cu carne, cel mai adesea în ciorba de miel.

Rețetă:

Ciorbă de lobodă cu miel

Ingrediente: 3 legături de lobodă, un morcov tocat cuburi, o rădăcină pătrunjel tocată mărunt, un sfert rădăcină de țelină tocată mărunt, 4-5 fire de ceapă verde tăiată mărunt, un ardei gras roșu taiat cuburi, o ceașcă orez, pătrunjel verde, leuștean, 0,5 l borș, sare, smântână. Și, desigur, carne de miel.

Se pun zarzavaturile la fiert în 2 l apă fierbinte, inclusiv carnea, iar când acestea încep să fiar­bă se adaugă orezul și sare după gust.

Borșul se fierbe separat și se adaugă peste legumele și carnea de miel fierte. Se dă un clocot după care se adaugă loboda tocată, care în prealabil a fost foarte bine spălată. Se mai dă un clocot-două și se potrivește de sare. Se adaugă leuștean și pă­trunjel tocat. Se poate servi cu sau fără smântână. Poftă bună!