Locaș de închinăciune la Universitatea Hyperion
În Duminica Întoarcerii Fiului risipitor, 24 februarie 2019, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de sfințire cu agheasmă a capelei Universității Hyperion. Locaşul de închinăciune îl are ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul. La eveniment au fost prezenți ctitorii locașului și reprezentanți ai Universității, care au primit distincții din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dar și numeroși credincioși și studenți.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și a îndemnat credincioșii să urmeze calea întoarcerii la Dumnezeu: „Dacă vreodată am cunoscut și noi o călătorie mai lungă sau mai scurtă în acest spațiu al uitării de Dumnezeu, este necesară calea întoarcerii, calea revenirii la Părintele cel Bun. Această cale duce întotdeauna în Biserică, în locul în care El a întemeiat Biserica Sa, spunându-i lui Petru, odinioară, că nici porțile iadului nu o vor birui, adică întreaga forță a întunericului de atunci și din alte vremuri nu va putea sta înaintea iubirii lui Dumnezeu. Va trebui să găsim întotdeauna un drum al întoarcerii, un drum al regăsirii, un drum al privirii înăuntrul nostru și al schimbării omului interior, mai mult decât a omului din exterior”. În continuare, PS Episcop Timotei Prahoveanul a evidențiat și importanța construirii capelei din incinta campusului studențesc. „Este lăudabilă această dorință de a se zidi lângă un cămin studențesc o biserică într-o vreme în care oamenii caută să-și petreacă timpul în alte moduri. De aceea, inițiativa celor care s-au străduit pentru ridicarea capelei este plină de laudă, mai ales dacă ne gândim că în interiorul acestei biserici s-ar putea regăsi mai mulți dintre frații noștri”, a spus Preasfinția Sa.
Părintele protoiereu Florin Busuioc a arătat că pentru campusul studențesc capela este un loc în care se învață școala pocăinței. „Este un moment de bucurie și de împlinire sufletească a ctitorilor acestui sfânt locaș, care cu aproape 30 de ani în urmă au edificat o școală a științelor și s-au gândit că nu e completă fără un locaș de închinare. Se deschide această biserică în primul rând pentru studenți, care au participat într-un număr mare la acest eveniment. Este un loc în care se pot închina și credincioșii din zonă, pentru că acest campus universitar este într-o zonă înconjurată de blocuri și de un cartier de case. Așadar, este un moment de împlinire, de bucurie și de întoarcere acasă”, a declarat părintele Florin Busuioc, protopop al Sectorului 3 Capitală.
Profesorul universitar Ion Spânulescu, președintele Universității Hyperion, a spus că a avut o fascinație pentru operațiunile de construire a caselor și a altor clădiri, iar această capelă este clădirea cea mai dragă lui. „Ca o încununare a acestui șirag de construcții am considerat că ar trebui să se construiască un paraclis pentru cadrele didactice și studenții care vor să se roage. Începând din 2015, am făcut toate demersurile pentru a obține aprobările și autorizațiile pentru construcție, dar și pentru împodobirea bisericii cu pictură. Au fost pictate atât icoane pe lemn, cât și icoane pe sticlă. M-am gândit că o simbioză a acestor două tipuri de picturi ar putea fi binevenite pentru biserică. Locașul urmează să fie împodobit atât cu un brâu de pictură la bază, cât și cu un parc, în care oamenii să se reculeagă după ce s-au închinat în biserică”, a spus profesorul universitar Ion Spânulescu, inițiatorul construirii acestei capele.
La final, ctitorii și ostenitorii ridicării capelei au primit distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Profesorul universitar Ion Spânulescu a primit din partea Preafericirii Sale Ordinul Sfinților Martiri Brâncoveni, iar doamna profesor doctor Anca Gheorghiu, președintele Senatului Universității Hyperion, a primit Ordinul Crucea Maria Brâncoveanu.