Locaş de rugăciune pentru Unitatea Militară Moara Vlăsiei

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 05 Octombrie 2016

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a sfinţit ieri, 4 octombrie, biserica cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, din incinta Unităţii Militare 01802, Moara Vlăsiei, judeţul Ilfov. După slujba de sfinţire, Preasfinţia Sa, delegatul Patriarhului României, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori, în prezenţa mai multor cadre militare.

Generali, ofiţeri superiori, ofiţeri, mai­ştri militari, subofiţeri şi personal civil au participat ieri la slujba de sfinţire şi Sfânta ­Liturghie oficiate de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul la biserica din incinta unităţii militare de la Moara Vlăsiei. Potrivit tradiţiei, cei prezenţi s-au închinat în Sfântul Altar sărutând Evanghelia, Crucea şi Sfânta Masă a noului locaş de rugăciune.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a evidenţiat faptul că biserica nou-sfinţită, rodul ostenelilor cadrelor militare, reprezintă un loc al întâlnirii oamenilor cu Dumnezeu spre regăsirea liniştii şi a echilibrului interior. „Aţi ascultat rugăciunile acestei slujbe, care sunt foarte frumoase şi înălţătoare. Din ele înţelegem că au scopul ca Dumnezeu să coboare peste acest sfânt locaş de rugăciune, care este darul ctitorilor, harul Său, şi totodată să transfigureze acest dar de bunuri materiale, care prin slujba de sfinţire devine casă a lui Dumnezeu, poartă a cerului, în scară pe care noi urcăm duhovniceşte spre El (...). Această biserică va fi pentru dumneavoastră, cei ce lucraţi în această unitate militară, o speranţă şi o bucurie, un loc în care să vă regăsiţi în rugăciune cu generaţiile trecute şi cu cele viitoare, un loc în care să vă gândiţi la copiii dumneavoastră, la viitorul lor, la viitorul acestei ţări pe care o slujiţi cu atâta devotament”, a precizat Preasfinţia Sa. În continuare, ierarhul a subliniat că una dintre cele mai bune fapte pe care le poate face un om este aceea de a ajuta la construirea unui Altar pentru Dumnezeu, dar la fel de mare este şi milostenia făcută cu oamenii aflaţi în suferinţe: „În această biserică în care ne sfinţim viaţa realizăm, ascultând Evanghelia și rugându-ne, că fiecare dintre noi suntem o piatră vie, suntem un membru al acestei comunități. Obligația noastră, dacă am devenit membre vii în trupul lui Hristos, este să și rămânem până la sfârșitul vieții așa. Prin această lucrare ați arătat pe deplin conștiința aceasta, că sunteți împreună-lucrători cu noi în Biserica lui Dumnezeu”.

La final, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul le-a oferit rangul de iconom părintelui Daniel Negoiţă şi părintelui Mihai Dragoş Neacşu, pentru contribuţia la construirea acestei biserci. Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a fost oferit următorilor: general maior Laurian Anastasof, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene; general de flotilă aeriană Constantin Dobre, comandantul UM 01802 Moara Vlăsiei; colonel Gheorghe Maxim, comandantul Brigăzii 76 Radiolocație. Distinc­ția de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou a fost oferită foștilor comandanți ai aceleiași unități militare: gen.(r.) Gheorghe Catrina; general Fănică Cârnu; comandor Gabriel Răducanu, director Stat Major al Forțelor Aeriene, precum şi arhitectului Liviu Benea şi avocatului Lucia Mușat.