Locaș nou pentru Parohia Lunca‑Rătești din județul Buzău

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 02 Iulie 2019

Biserica Parohiei Lunca-Ră­tești din județul Buzău a fost sfin­țită duminică, 30 iunie, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. După slujba de târnosire a locașului de cult cu hramul „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi”, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în prezența a numeroși credincioși din localitatea Berca și din împrejurimi. La final a binecuvântat casa praznicală din vecinătatea bisericii.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite pe Altarul nou sfințit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre importanța slujbei de târnosire a locașului de cult pentru clerul și credincioșii unei parohii. „Bucurați-vă că Dumnezeu v-a învrednicit să fiți împreună astăzi în locașul nou sfințit din parohia dumneavoastră și că sunteți înconjurați în chip nevăzut, dar real, de toți sfinții care au răsărit din neamul omenesc și pe care i-am dobândit ca mijlocitori înaintea Tronului ceresc. La sfinții de alte neamuri, pe care îi găsim în calendar, s-au adăugat și cei de un neam cu noi. Nu contează, însă, neamul în care te-ai născut, nici vremea în care ai trăit, ci lumina faptelor bune pe care ai adunat-o în suflet și pe care i-o oferi ca ofrandă curată lui Dumnezeu, pentru a te împărtăși apoi permanent de lumină. Să vă ajute Dumnezeu ca lumina faptelor bune să vă lumineze totdeauna calea și, prin intermediul acestei lumini, să vă împărtășiți de adevărata Lumină - Hristos Domnul, singurul Care a spus despre Sine: «Eu sunt Lumina lumii»”, a spus Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

În semn de apreciere a eforturilor depuse pentru ridicarea sfântului locaș, preotul paroh Mihail Cucu a primit rangul onorific de iconom. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei. „Lucrările de zidire a bisericii Parohiei Lunca-Rătești au început în anul 2012, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Epifanie Norocel, și au fost finalizate în 2019. Prin strădania părintelui Mihail Cucu, ajutat de enoriași, de Secretariatul de Stat pentru Culte și de autoritățile locale, locașul de închinare a fost dotat cu pardoseală din granit, cu încălzire centrală, cu Sfânta Masă din marmură, cu o frumoasă catapeteasmă și cu strane sculptate în lemn de stejar, precum și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice”, ne-a declarat părintele Dragoș Olteanu, inspector eparhial.