Locuinţe protejate pentru femeile în situaţii de risc
Începând de săptămâna trecută, există servicii noi şi gratuite pentru victimele violenţei domestice, constând în locuinţe protejate, fiind deschise câte una în fiecare judeţ. Pe lângă cazare, beneficiarele vor primi consiliere psihologică, dar şi pentru orientare vocaţională, formare profesională şi inserţie socială şi profesională.
Mihaela Andreianu, secretar de stat la Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi (ANES), a afirmat, într-un interviu acordat Agerpres, că cele 42 de locuinţe protejate pentru victimele violenţei domestice, inaugurate săptămâna trecută, fac parte din „Proiectul Venus - Împreună pentru o viaţă în siguranţă!“, derulat prin Programul Operaţional Capital Uman și cu un buget de 11 milioane de euro. „Este un proiect pe care ANES l-a gestionat împreună cu Direcţiile de Asistenţă Socială de la nivelul fiecărui judeţ. Practic, fiecare echipă de proiect de la nivelul judeţului a găsit cele mai bune modalităţi prin care pot implementa respectivul proiect”, a declarat Andreianu, potrivit căreia, în România, numărul cazurilor de violenţă domestică este îngrijorător.
Serviciile vor fi acordate în mod gratuit, iar, pe lângă găzduirea în aceste locuinţe, victimele vor beneficia de consiliere psihologică, ce constă în programe specifice pentru depăşirea situaţiilor de criză, dar şi de orientare vocaţională, formare profesională şi inserţie socială şi profesională.
Fiecare locuinţă protejată poate găzdui şase victime. În ceea ce priveşte criteriul de acces, orice femeie aflată într-o situaţie de risc trebuie doar „să ia legătura cu echipele noastre de la nivelul judeţelor, de la nivelul DGASPC, şi va primi toate informaţiile cu privire la modul în care pot accesa aceste servicii, atât cele de consiliere, cât şi cele de găzduire“, explică secretarul de stat.
O femeie în situaţie de risc va beneficia de găzduire gratuită timp de un an, iar în urma consilierii psihologice şi vocaţionale pe care o va primi va avea posibilitatea de a deveni independentă şi capabilă de a lua viaţa de la capăt.
„Femeile din România au o linie telefonică pe care o pot apela gratuit oricând, de unde pot afla informaţii cu privire la modul în care trebuie să acţioneze în caz de violenţă domestică, paşii pe care trebuie să îi facă. Numărul este 0800.500.333. Consilierii ANES vor răspunde tot timpul cu foarte mare promptitudine şi le vor da toate informaţiile necesare, inclusiv modul în care pot accede la unul dintre adăposturile din ţară. Vor da un număr de telefon, un contact prin care pot ajunge cât mai repede în centre”, a mai spus Mihaela Andreianu.