Lucrările Consiliului şi Adunării eparhiale în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor s-au desfăşurat sâmbătă, 28 ianuarie, lucrările Consiliului şi Adunării eparhiale, sub preşedinţia Înalt Preasfinţitului Pimen. În cadrul adunării s-au prezentat rapoarte de activitate pentru anul 2011, stabilindu-se priorităţile eparhiei în 2012.
La Centrul eparhial Suceava au avut loc, în urmă cu două zile, lucrările Consiliului şi Adunării eparhiale din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. După slujba Te Deumului, oficiată în Catedrala arhiepiscopală din Suceava de părinţii consilieri, în prezenţa Înalt Prasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi a membrilor Consiliului şi Adunării eparhiale, au debutat, în sala de festivităţi a Centrului eparhial, lucrările Consiliului şi Adunării eparhiale. "În cuvântul de deschidere, IPS Pimen a mulţumit lui Dumnezeu pentru ajutorul pe care l-am primit în anul care s-a încheiat. Înalt Preasfinţia Sa a mulţumit şi membrilor Adunării eparhiale pentru implicarea lor în activităţile Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor, continuând să amintească priorităţile eparhiei în anul 2012, printre care dimensiunea social-filantropică sau situaţia monumentelor din Bucovina, a valorilor de patrimoniu bucovinene, citând aici personalităţi de peste hotare care le apreciază", a declarat pr. Dragoş Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Implicarea ghizilor de mănăstiri în catehizarea pelerinilor
Sedinţa a continuat cu prezentarea, de către părinţii consilieri, a dărilor de seamă a celor şase sectoare care funcţionează în cadrul eparhiei: Sectorul Administrativ (pr. Vasile Baltag), Sectorul Economic (pr. Cătălin Axinte), Sectorul Asistenţă Socială (pr. Petru Crăciun), Sectorul Cultural (pr. Dragoş Buta), Învăţământ religios (pr. Gheorghe Hoştiuc). În ordinea prezentărilor, a urmat o expunere a activităţii Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Mitropolit Dosoftei" din Suceava pentru anul 2011, realizată de arhid. Bogdan Hrişcă, directorul seminarului, urmată de cea a Sectorului Exarhat, reprezentat de arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. După cum ne-a relatat pr. Dragoş Buta, IPS Pimen a vorbit în continuare despre necesitatea restituirii Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei. În continuare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, a arătat sprijinul acordat de autoritatea pe care o reprezintă mănăstirilor şi bisericilor din această eparhie, aflate în construcţie, precum şi despre responsabilitatea protejării spaţiilor din jurul mănăstirilor, cerând să se înfiinţeze o comisie cu membrii din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Consiliului Judeţean Suceava şi Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. S-au supus votului dările de seamă, după care, în încheiere, IPS Pimen a vorbit despre necesitatea consultării cu chiriarhul în privinţa tuturor proiectelor dezvoltate de biserici şi mănăstiri, despre importanţa educaţiei religioase a copiilor cu implicarea cadrelor didactice şi a preotului de parohie, şi despre implicarea ghizilor de mănăstiri în catehizarea pelerinilor.