Lumină și bucurie pentru toți credincioșii
Învierea Domnului, „sărbătoarea sărbătorilor şi praznic al praznicelor“, are o valoare spirituală deosebită pentru toţi creştinii care vieţuiesc în această lume. Salutul pascal „Hristos a înviat!”, precum și cântările pline de bucurie specifice acestei luminate sărbători au răsunat în toate catedralele mitropolitane din țară. Rânduielile liturgice, procesiunile specifice locurilor, precum și diverse activități educațional-misionare au fost împlinite cu multă dragoste de ierarhi, preoți și credincioși din centrele mitropolitane din țara noastră.
Cea mai mare sărbătoare a creștinătății a fost serbată la Catedrala Mitropolitană din Iași de mii de credincioși. Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim, a fost oferită celor prezenți de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor şi Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Utrenia și Sfânta Liturghie au fost oficiate pe esplanada Catedralei Mitropolitane.
„Hristos Domnul Cel înviat a coborât la iad înainte de a Se arăta femeilor mironosițe ca toți cei de acolo să afle despre puterea Învierii Sale. Și dacă acest lucru s-a întâmplat atunci, suntem chemați să credem, în ciuda îndoielilor, și să stăruim în această credință că Dumnezeu coboară și în iadul din noi, în sufletul nostru încărcat de mult mormânt și multă moarte”, a spus IPS Părinte Teofan în cuvântul de învățătură. (Tudorel Rusu)
Lumina Sfântă la Sibiu
Mii de sibieni au primit Lumina Sfântă în noaptea de Înviere la Catedrala Mitropolitană, unde slujba Învierii, Utrenia şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de slujitori ai catedralei şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu.
Slujba Învierii a fost oficiată pe esplanada din faţa locaşului de cult. IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a rostit un scurt cuvânt de învățătură despre Sfintele Paşti. Utrenia Învierii şi Sfânta Liturghie au fost oficiate în Catedrala Mitropolitană. La final, IPS Părinte Laurenţiu le-a transmis credincioşilor îndemnuri specifice acestui mare praznic.
Slujba Vecerniei Învierii, numită şi „A doua Înviere”, de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu, împreună cu toţi preoţii de la parohiile din Sibiu şi împrejurimi. În cadrul slujbei religioase Evanghelia a fost citită în 12 limbi. La final, ierarhul a explicat credincioşilor înţelesurile acestei slujbe religioase şi ale Evangheliei citite: „Evanghelia care s-a citit astăzi în 12 limbi exprimă universalitatea lucrării de mântuire şi biruinţa Învierii prin care Mântuitorul Iisus Hristos şi-a încununat Pătimirile. Nu mai există limbă sfântă şi limbă refuzată, ci Evanghelia a pătruns în toate graiurile, aducând mesajul sfânt al mântuirii noastre”.
După Vecernie a urmat tradiţionalul pelerinaj de Paşti prin centrul oraşului. Preoţii şi credincioşii au purtat icoane ale Învierii şi au cântat „Hristos a înviat!”, precum şi alte cântări din slujba Învierii.
Sfințire de biserică la Braşov
În a doua zi a marelui praznic al Sfintelor Paşti, credincioşii din Braşov au participat în număr mare la slujba de sfinţire a Bisericii „Învierea Domnului”, săvârșită de IPS Părinte Laurenţiu, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte pr. Dănuţ-Gheorghe Benga, protopop de Braşov, pr. Sorin Şerban, protopop de Săcele, preoții Marius Ioan Popa şi Marius Constantin Uţă, slujitori ai acestei biserici. La final, cei doi preoţi slujitori au fost hirotesiţi iconomi, iar primul slujitor al bisericii, ctitor al locaşului de cult, părintele Ion Dinu, a primit un act de cinstire şi aprecierile ierarhului pentru cei 39 de ani de slujire și misiune preoțească. Adunarea parohială, Consiliul parohial, Primăria şi Consiliul Judeţean Braşov, precum şi mai mulţi binefăcători au primit acte de cinstire. Sărbătoarea s-a încheiat cu premierea a 80 de elevi participanţi la faza pe Protopopiatul Braşov a Concursului naţional de creaţie „Biserica şi Şcoala din sufletul meu”.
Slujba de Înviere la Cluj-Napoca
Peste 7.000 de clujeni au participat la slujba din noaptea de Înviere, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ierarhul a dăruit Sfânta Lumină preoților și credincioșilor, iar după citirea Evangheliei a rostit un scurt cuvânt de învăţătură.
Liturghie arhierească la Bistriţa
Sfânta Liturghie din cea de a doua zi de Paşti a fost oficiată, la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistriţa, de IPS Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Au participat numeroşi credincioşi, oficialități locale și judeţene. În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioşilor despre bucuriile credinței pe care le-au avut și femeile mironosițe, și Apostolii Mântuitorului, bucurii care „trec cu noi dincolo de mormânt”. La final, IPS Părinte Andrei le-a oferit diplome elevilor care au obținut rezultate bune la olimpiadele de religie. (Ștefan Mărculeț, Oana Rusu)
Craiova
Bucuria praznicului Învierii Mântuitorului a umplut inimile credincioşilor din Oltenia de lumină şi speranţă. La miezul nopţii, clopotele Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” au început să bată şi peste două mii de credincioși au răspuns într-un glas la tradiţionalul salut „Hristos a înviat!” De pe esplanada din faţa catedralei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a citit scrisoarea pastorală, pregătită cu acest prilej. A urmat Sfânta Liturghie, săvârşită în sfântul locaş, în cadrul căreia credincioşii au putut asculta răspunsurile coralei mixte a catedralei şi cântările calofonice ale Grupului psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.
Bucuria pascală a craiovenilor a fost plinită, de asemenea, prin slujba de „A doua Înviere”, săvârşită de IPS Părinte Irineu în Paraclisul mitropolitan „Maica Precista”-Dudu. Sfânta Evanghelie a fost citită, după rânduială, în mai multe limbi de preoţii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova şi de la paraclisele mitropolitane din oraş. După lectura biblică, IPS Părinte Irineu a rostit un cuvânt de învăţătură. La final, credincioşii au fost binecuvântaţi de Mitropolitul Olteniei şi au primit iconiţe cu Învierea Domnului.
IPS Părinte Irineu a săvârșit luni, 2 mai, Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul „Maica Precista”-Dudu, iar marţi, 3 mai, Mitropolitul Olteniei a fost prezent la Mănăstirea Lainici, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Irodion. (Arhid. Ioniţă Apostolache)
Timișoara
Mii de timişoreni au luat parte, în acest an, la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Potrivit rânduielii liturgice, slujba a debutat cu invitația de a lua lumină. În încheierea pelerinajului, de pe esplanada catedralei, Mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi, referitor la lumina dumnezeiască necreată ce s-a arătat la mormântul lui Hristos și care a luminat întreaga făptură restaurată.
Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită dimineaţa, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. În cadrul acesteia, Înaltpreasfinţia Sa a dat citire cuvântului pastoral la Învierea Domnului. (Răzvan Fibișan)