„Lupii Negri“, binecuvântaţi la plecarea în Afganistan

Un articol de: Bogdan Cronţ - 11 Iulie 2013
Aproximativ 500 de militari români, aparţinând Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri“, au participat ieri, la Iaşi, la ceremonia militară prilejuită de plecarea în cea de a treia misiune în Afganistan, după cele efectuate în anii 2003 şi 2005, şi a şaptea la nivel internaţional. 
 
La evenimentul organizat pe strada Sfântul Ştefan cel Mare au fost prezenţi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şeful Statului-Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, reprezentanţi ai statelor membre NATO alături de care România desfăşoară misiuni de menţinere a păcii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Teofan, însoţit de preoţi militari, oficialităţi locale şi judeţene. Alături de oficiali, sute de persoane, majoritatea membri ai familiilor militarilor care vor pleca în misiune, au venit pentru a-şi vedea soţii, taţii, fiii, dar şi mamele, soţiile şi fiicele - pentru că şi militari femei vor merge în Afganistan, în acest moment plin de emoţie.
 
Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Naţional, a continuat cu apelul tuturor militarilor care vor pleca în misiune, cu o slujbă de binecuvântare şi un cuvânt adresat ostaşilor de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan, cu discursurile oficialităţilor prezente la eveniment şi s-a încheiat cu tradiţionala defilare.

„Veţi merge, pentru câteva luni, într-un pământ frământat“

După slujba de binecuvântare a militarilor care vor reprezenta România în tumultuosul teatru de operaţii din Afganistan, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan le-a urat ostaşilor din Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” să fie ocrotiţi de Dumnezeu, de camarazi şi de rugăciunile celor de acasă. „Veţi merge, pentru câteva luni, într-un pământ frământat, departe de ţară, departe de cei dragi. Pe timpul misiunii în care veţi pleca în scurt timp, mă rog să fiţi împodobiţi cu trei gânduri: gândul la Dumnezeu, Care să vă ajute şi să vă ocrotească, gândul la cei de acasă, care să vă mângâie şi să se roage pentru dumneavoastră, şi gândul la camarazii de arme de lângă dumneavoastră, împreună cu care veţi forma o familie ce se doreşte a fi unită şi puternică. Vă doresc să reprezentaţi România cu cinste, în toate cele trei calităţi în care veţi pleca în această misiune: cea de român, cea de militar şi cea de creştin. Mă rog ca, prin ajutorul lui Dumnezeu şi prin strădania şi profesionalismul care vă definesc, să vă întoarceţi acasă aşa cum vă aşteaptă toţi cei dragi“, le-a urat ostaşilor Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan. 
 
La rândul său, ministrul apărării, Mircea Duşa, a subliniat dificultatea misiunii care îi aşteaptă pe militarii români în Afganistan, declarându-se convins că, şi de această dată, vor reprezenta cu cinste imaginea Armatei Române. „Trăim astăzi un moment emoţionant la Iaşi. Peste cinci sute de militari ai Armatei Române pleacă în cel mai periculos loc în momentul de faţă din lume: în Afganistan. Iar când spunem militari, aşa cum puteţi vedea şi dumneavoastră, nu ne referim doar la bărbaţi, ci şi la doamne care au îmbrăcat haina militară şi care şi-au asumat responsabilitatea unor misiuni atât de dificile. Veţi ajunge în Afganistan, în provincia Zabul, o zonă foarte complicată din punct de vedere militar, unde, pe lângă pericolul terorist, veţi mai avea un adversar greu, arşiţa. În momentul de faţă temperaturile de acolo depăşesc 40 de grade Celsius, dar sunt convins că, prin experienţa acumulată în misiunile anterioare, din Afganistan, Kosovo sau Irak, prin modul exemplar în care v-aţi pregătit în ultimele luni, veţi îndeplini şi această misiune cu succes. Dumnezeu să vă aibă în pază, să vă ocrotească şi să ne ajute să ne întâlnim din nou în această zonă încărcată de istorie şi spiritualitate a Iaşiului, pentru a raporta că v-aţi întors cu efective complete“, a fost mesajul adresat de ministrul apărării. 

„I-am spus aşa: după ce te-ai întors cu bine prima oară, ţi-am dat fata de soţie“

În rândul membrilor familiilor militarilor români a domnit, pe tot parcursul evenimentului, o stare de bucurie amestecată cu tristeţe. Mândria şi bucuria că cineva drag lor trăieşte un astfel de moment solemn, dar şi teama de o misiune atât de dificilă. De cealaltă parte, nu puţini au fost militarii care şi-au privit, cu ochii în lacrimi, copiii, soţiile, mamele şi taţii veniţi să le fie alături. „E greu să descriu ce simt. Şi un pic de bucurie, dar mai multă tristeţe... E prima oară când soţul meu pleacă într-o astfel de misiune. Avem o fată de 15 ani şi, până acum, deşi îşi dorea să plece şi el, l-am rugat să mai amâne, pentru că fetiţa noastră era mai mică. Dar aceasta este dorinţa lui, datoria lui. Vor fi şase luni foarte grele... Nu pot decât să mă rog la Dumnezeu să-l ocrotească şi să se întoarcă acasă cu bine“, spune Mariana Pădurariu, una dintre numeroasele soţii prezente la ceremonie.
 
„Pentru noi este a doua experienţă de acest gen. În Afganistan pleacă ginerele meu şi i-am spus aşa: după ce te-ai întors cu bine prima oară, ţi-am dat fata de soţie. Să dea Domnul să te întorci cu bine şi acum, şi tu, şi toţi camarazii tăi, iar noi să ne bucurăm de un nepoţel“, spune şi domnul Ghiocel Grigoraş, în timp ce îşi priveşte mândru ginerele aflat în mijlocul militarilor români care vor pleca peste câteva zile în Afganistan. 
 
Principalele misiuni ale militarilor din Iaşi vor fi cele de evaluare şi acordare de asistenţă umanitară în sprijinul populaţiei afgane, menţinerea dialogului cu autorităţile şi liderii locali şi acţiuni desfăşurate împreună cu Forţele de Securitate Naţionale Afgane.