Maestrul Grigore Popescu-Muscel, premiat la Iași de trei instituții

Un articol de: Flavius Popa - 15 Aprilie 2022

Vineri, 15 aprilie 2022, la Palatul Roznovanu din Iași a avut loc vernisajul expoziției „Religie, medicină, știință și artă”, precum și conferința științifică cu același nume. În cadrul conferinței, pictorul bisericesc Grigore Popescu-Muscel și soția acestuia, artistul Maria Popescu-Dragomir, au fost premiați de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și de Primăria Municipiului Iași.

Vernisajul expoziției a avut loc în holul central al Palatului Roznovanu și a fost coordonat de prof. univ. dr. Adrian Stoleriu, decanul Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul (UNAGE). Publicul poate admira lucrări realizate de expo­zan­ții Atena-Elena Simionescu, Dragoș Pătrașcu, Constantin Tofan, Zamfira Bîrzu, Eugen Harasim, Sorin Otînjac, Adrian Crîșmaru, Rodica Crâșmaru, Ioan Pricop, Sorin Purcaru, Mircea Ștefănescu, Dan Covătaru, Adrian Stoleriu, Codrina Ioniță, Ioana Palamar, Monica Pop, Modesta Lupașcu, Bogdan Gavrilean, Bogdan Maximovici.

După vizionarea lucrărilor expuse în holul primăriei, cei prezenți s-au îndreptat spre Sala „Vasile Pogor” pentru a participa la cea de-a doua parte a evenimentului, conferința „Religie, medicină, știință și artă”. În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iași­lor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a amintit că maestrul Grigore Popescu este cel care a pictat, între altele, Muzeul Mitropolitan.

„Mii de oameni petrec săptămânal câteva ore la Sfânta Liturghie, în bisericile pictate de Grigore Popescu. De la «Ekklesia» Catedralei din Iași la Nürnbergul Germaniei, trecând prin Borzeștii măritului Ștefan cel Sfânt, Brăila, Tismana și Lainicii Olteniei, aflăm spații de odihnă sufletească în rugăciune și meditație alcătuite de inspirația dumnezeiască prin slujitorii ei, Grigore și Maria. [...] În duhul eliberării minții și a inimii din captivitatea nemiloasă a absurdului se desfășoa­ră iconografia lui Grigore Popescu. În lumina biruitoare a beznelor uriașelor chinuri lăuntrice se întrupează icoana dăltuită de el. În bucuria regăsirii din strigătul deznădăjduit al rătăcirilor de tot felul, icoana familiei muscelene se des­fășoa­ră ca o cascadă de adânc inspirator pentru un alt adânc tot mai frumos, tot mai mântuitor. Dumnezeu să ne dăruiască puterea înțelegerii frumuseții Sale din icoană, ca prin această putere să redobândim demnitatea de fii și fiice ale Împărăției!”. În cadrul evenimentului, pictorul bisericesc a fost premiat de către trei instituții ieșene. Din partea UNAGE Iași, Grigore Popescu a primit o diplomă de excelență și medalia universității, ca mulțumire pentru contribuția adusă culturii românești. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oferit familiei Popescu distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, ca semn de gratitudine din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru întreaga lucrare împlinită în Biserică. Totodată, primarul Iașiului, Mihai Chirica, a înmânat din partea municipalității o distincție de excelență și o medalie, ca simbol de prețuire pentru jertfa adusă artei românești.