Mai mulţi bani pentru instalarea tinerilor fermieri
Sprijinul acordat fermierilor tineri pentru instalarea în mediul rural ar putea creşte de la 40 de mii de euro la 70 de mii de euro, iar subvenţia pe hectar va fi mai mare cu 25%.
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, ieri, că în cadrul programului pentru instalarea tinerilor fermieri au existat peste 25 de mii de solicitări, dar fondurile disponibile au ajuns doar pentru 8.500 de fermieri. Sprijinul presupunea acordarea a 40 de mii de euro pentru fiecare nou fermier, bani nerambursabili pentru instalarea în mediul rural.
„Vrem ca, în viitoarea programare financiară, să mărim acest sprijin de la 40 de mii la 70 de mii de euro şi să mărim alocarea financiară, pentru a permite instalarea a cât mai mulţi fermieri tineri în mediul rural“, a spus Daniel Constantin. Potrivit condiţiilor impuse pentru înscrierea în acest program, tânărul fermier este o persoană cu vârsta sub 40 de ani care desfăşoară o activitate agricolă. „Dacă, până acum, nu exista o diferenţiere între tânărul fermier şi un fermier care primea un sprijin pe suprafaţă de 139 de euro pe hectar, în viitoarea programare, fermierul tânăr va primi pentru cinci ani, pentru primele 25 de hectare, o sumă mărită cu 25%. Astfel, acesta va fi stimulat să lucreze şi să aibă un avantaj la începerea activităţii agricole“, a afirmat Constantin.
La rândul său, Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli, a declarat că se discută de multă vreme despre stimularea tinerilor fermieri pentru a se instala la sate, însă ar trebui, în primul rând, să fie stimulată creditarea pentru înfiinţarea acestor ferme, astfel încât băncile să acorde împrumuturi cu dobânzi mai mici. Aproape jumătate din totalul sprijinului financiar pe care Comisia Europeană îl acordă României se duce către 1% dintre cei 1,1 milioane de fermieri, a mai precizat, ieri, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale. „În 2013, pachetul pentru România este de 1,4 miliarde de euro, iar jumătate din aceşti bani, respectiv 700 de milioane de euro, merg către 1% din fermieri. Există, din nefericire pentru noi, o agricultură extrem de polarizată, respectiv câteva ferme foarte mari şi foarte multe ferme mici. Avem circa 850 de mii de ferme cu suprafeţe între 1 şi 5 hectare, iar obiectivul meu este să întărim clasa de mijloc, să nu mai avem aceste extreme“, a spus Daniel Constantin.
Şeful MADR a precizat că, începând din 2014, Comisia Europeană a introdus posibilitatea ca statele membre să decidă plafonarea sprijinului financiar acordat fermelor mari la suma de 300 de mii de euro, indiferent de suprafaţa deţinută.
„Astfel, nu s-ar mai putea primi sprijinul constând în numărul de hectare înmulţit cu plata pe suprafaţă. După discuţiile din Consiliul European, la solicitarea României, care nu a fost de acord cu această măsură, s-a decis că se va merge pe o soluţie de implementare voluntară a acestui plafon. Fiecare stat membru să stabilească nivelul de la care se realizează plafonarea, respectiv 300 de mii sau 600 de mii de euro, sau dacă mai există posibilitatea să nu existe acest plafon. În acest an trebuie să decidem ce formulă va aplica România“, a spus ministrul agriculturii.
De asemenea, şeful MADR a precizat că, prin obţinerea prelungirii plăţii pe suprafaţă acordate fermierilor din fonduri europene în perioada 2014-2020, fermierii români vor ajunge să primească pe hectar 196 de euro în anul 2020, faţă de 139 de euro în prezent.
„În acest an, fermierii primesc 139 de euro pe hectar din fonduri europene, la care se mai adaugă 27 de euro de la bugetul de stat, iar această sumă va creşte treptat şi va ajunge la 183 de euro pe hectar în 2016 şi la 196 de euro în anul 2020“, a adăugat şeful MADR.