Mai mulţi bani pentru sistemul de îngrijiri paliative

Un articol de: Ziarul Lumina - 27 Noiembrie 2015

Aproximativ 5% din nevoile de servicii paliative ale bolnavilor de cancer sunt acoperite în România, în condiţiile în care, la nivelul ţării, există 150.000 de pacienţi cu astfel de nevoi, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, coordonatorul de proiect Hospice Casa Speranţei, Daniela Moşoiu. Potrivit acesteia, Hospice Casa Speranţei a derulat un program-pilot în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Braşov în care medicii de familie au acordat servicii paliative de bază.

România mai are multe de făcut în ceea ce priveşte îngrijirile paliative, a punctat şi directorul în cadrul Ministerului Sănătăţii pentru programul Băncii Mondiale de reformă a sectorului de sănătate. „Cu ajutorul banilor de la Banca Mondială, dorim să extindem programul la nivelul întregii ţări. Această zonă de îngrijiri paliative este foarte importantă. În următorii ani, ministerul va investi mai mulţi bani pentru sistemul de îngrijiri paliative. Pornind de la costuri vom ajunge la plăţi, întrucât casa de asigurări de sănătate, finanţatorul, trebuie să ştie ce plăteşte. Pacienţii trebuie să beneficieze de servicii la nivelul standard verificat de CNAS şi Ministerul Sănătății”, a spus medicul Cristian Grasu.

Potrivit reprezentanţilor Hospice Casa Speranţei, pacienţii ar putea fi evaluaţi imediat după diagnosticare şi ajutaţi de medicul de familie în aspecte precum comunicarea diagnosticului şi evoluţiei bolii, comunicarea cu familia şi cei apropiaţi, clarificarea unor aspecte legate de obţinerea drepturilor pentru persoanele cu diagnostic oncologic, sprijin în luarea deciziilor privind terapia recomandată şi tratarea simptomelor cauzate de chimio- şi radioterapie.