Mai mulţi lucrători asiatici pe piaţa muncii

Data: 10 August 2021

Numărul persoanelor din afara spaţiului comunitar cu drept de lucru la noi în ţară s-ar putea dubla în acest an. Ministerul Muncii motivează că angajatorii cer forţă de muncă externă, în timp ce sindicatele solicită valorificarea resursei umane interne. 

Plafonul până la care muncitorii străini din spaţiul extracomunitar pot primi de lucru pe piaţa muncii din România este de 25 de mii de persoane. Intenţia Executivului este însă de a majora limita până la 50 de mii, deoarece numărul locurilor de muncă vacante crește, iar angajatorii solicită forță de muncă externă. 

Anul trecut, a existat un contingent de 30 de mii de lucrători străini și s-au eliberat peste 27 de mii de avize de angajare.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, declara la începutul lunii august că dacă nu se vor găsi soluţii pentru ca învăţământul dual să genereze muncitori calificaţi în acord cu cererea antreprenorilor, piaţa va fi invadată de muncitori de pe piaţa externă, care „sunt disciplinaţi şi se mulţumesc cu mai puţin”. 

Intenţia Ministerului Muncii a fost contracarată de Blocul Naţional Sindical (BNS), care a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, în care subliniază necesitatea luării unor decizii urgente pentru o piaţă a muncii în care muncitorii români calificaţi să rămână să lucreze în ţară astfel încât să nu mai fie nevoie de un import masiv de lucrători străini. 

„Dacă nu înţelegem că este urgent nevoie să producem schimbări spectaculoase în ceea ce priveşte atenţia şi importanţa acordată forţei de muncă prin: respectarea drepturilor lucrătorilor, promovarea unei politici salariale adecvate, inclusiv în cazul salariului minim, întărirea negocierilor colective, atât la nivel sectorial, cât şi la nivel de unitate şi investiţii semnificative atât în educaţia adulţilor, cât şi în sănătatea şi securitatea la locul de muncă, singura soluţie pentru a asigura forţa de muncă necesară funcţionării economiei, mai ales în contextul necesităţii de a implementa proiectele de investiţii vizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, rămâne un import masiv de forţă de muncă din Asia!”, avertizează BNS, în scrisoarea transmisă şefului statului şi citată de Agerpres.

Organizaţia sindicală îi reproşează preşedintelui Iohannis că doar o singură dată s-a întâlnit cu reprezentanţii lucrătorilor, confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, în contextul în care „piaţa muncii a continuat să sufere mutaţii importante care au afectat profund drepturile şi libertăţile lucrătorilor, calitatea locurilor de muncă şi nu în ultimul rând sistemul de securitate socială”.

BNS mai subliniază că, de când este stat membru al Uniunii Europene, România nu a reuşit să reducă decalajele sociale faţă de media UE decât în foarte mică măsură. (O. N.)