Mai puține cozi la ghișeele de plată a impozitelor locale
Primele zile ale lui ianuarie îi găsesc pe mulți români la coadă la ghișeele la care se plătesc taxele și impozitele locale. Primăriile, în număr din ce în ce mai mare, și-au diversificat serviciile de plată și îi îndeamnă pe contribuabili să nu mai stea la rând la centrele de încasare și să-și achite obligațiile online sau la aparatele de tip SelfPay. În multe dintre localități, impozitele locale pentru 2023 nu au fost majorate, ci doar indexate cu rata inflaţiei de 5,1% din anul fiscal anterior, conform legii.
Pentru a stimula metodele alternative de plată, administraţia locală din Zalău, de exemplu, acordă o bonificaţie dublă faţă de cea de care beneficiază cetăţenii care-şi achită integral taxele şi impozitele locale, în cazul în care plata se face online. Primăria municipiului Zalău a mai anunţat că încasarea impozitelor locale a început ieri, 9 ianuarie.
La București, Primăria Sectorului 6 a închis două centre de încasare, cel din bdul Drumul Taberei nr. 40 şi cel din Şoseaua Virtuţii nr. 1-3. Au rămas funcţionale pentru încasări fizice centrele din complexul comercial Drumul Taberelor - str. Braşov nr. 25 şi cel din Crângaşi - Şos. Virtuţii nr. 148, la care se adaugă un nou centru, deschis zilele trecute, în Cora Lujerului. Plăţile se pot face atât la ghişeu, cât şi la aparatele SelfPay, asistate de inspectori fiscali. În sectorul 6 se regăsesc aproape 200 de aparate de acest tip din cele 1.296 din Capitală şi aproximativ 9.000 la nivel naţional, amplasate în centre comerciale, pieţe, benzinării, sedii de bancă şi instituţii publice. Plata impozitului pe 2023 a început la 3 ianuarie, iar bonificaţia de 10% se va acorda până la 31 martie.
Un exemplu privind digitalizarea și eficientizarea serviciilor publice, Primăria comunei Ciugud, județul Alba, a desființat total casieria, fiind prima administraţie din mediul rural care încasează taxele şi impozitele locale doar electronic.
Astfel, localnicii din Ciugud nu trebuie să se mai deplaseze la sediul administraţiei și își pot achita obligațiile față de bugetul local folosind staţiile electronice de plată amplasate în satele comunei, o aplicaţie de plată pentru telefonul mobil, o soluţie de plată prin platforma primăriei (Global Pay) sau prin platforma naţională ghişeul.ro.
„Ne-am dorit mereu să fim o primărie cât mai prietenoasă cu cetăţeanul, iar acest lucru înseamnă să nu îl ţii pe contribuabil, în picioare, în faţa unui ghişeu, pentru a plăti taxele şi impozitele locale. Normalitatea înseamnă să desfiinţăm barierele dintre funcţionari şi cetăţeni, iar serviciile publice să fie cât mai moderne şi cât mai accesibile”, a spus, potrivit Agerpres, primarul Gheorghe Damian. Comuna Ciugud este promotorul conceptului „smart village” în România şi, din 2020, este oficial studiul de caz folosit de Guvern pentru a dezvolta acest concept la nivel naţional. (C. Z.)