Mai puține infectări cu noul coronavirus în țări unde vaccinul BCG este obligatoriu

Data: 05 Iunie 2020

 Bacilul Calmette-Guérin (BCG), folosit de aproape un secol ca vaccin antituberculoză, ar putea avea o oarecare eficiență și împotriva noului coronavirus. Deși nu au fost încă finalizate studii care să ateste acest lucru, statisticile arată că țările în care populația este vaccinată cu BCG au înregistrat mai puține cazuri de COVID-19 raportat la numărul total de locuitori, în comparație cu țările în care acest vaccin nu este obligatoriu.

Potrivit cotidianului britanic „The Sun”, rata infectărilor în șase țări din sud-estul Europei, între care și România, este semnificativ mai mică față de rata îmbolnăvirilor din Marea Britanie. Astfel, remarcă autorii articolului, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Croația, Macedonia de Nord, România și Serbia au avut o evoluție mai puțin gravă a crizei sanitare, deși sunt geografic mai aproape de Italia, focarul inițial din Europa, iar sistemele lor sanitare sunt deficitare în comparație cu cel din Marea Britanie. Ce au în comun cele șase țări menționate este faptul că vaccinarea populației cu BCG este obligatorie, în timp ce în Marea Britanie s-a renunțat din 2005 la acest vaccin.

Și în cazul Japoniei, unde majoritatea populației a fost vaccinată cu BCG, a fost evocată o posibilă legătură între acest vaccin și numărul relativ mic de îmbolnăviri. Potrivit expertului nipon în imunologie Tasuku Honjo, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 2018, vaccinul BCG, care are un rol puternic stimulator asupra imunității, ar putea fi de mare ajutor și împotriva infecției cu noul coronavirus. „Deocamdată este o teorie, trebuie verificată. Ştiu că mulţi cercetători lucrează la ea şi așteptăm curând concluziile”, a precizat profesorul Tasuku Honjo, citat de agenția de presă spaniolă EFE, preluată de Agerpres.

(Ileana Marin)