Mai puține vouchere de vacanță și sporuri pentru bugetari

Data: 20 Septembrie 2023

Ministerul Finanţelor a publicat ieri „Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung”. În următoarele 10 zile, Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru acest pachet de măsuri menit să acopere „gaura bugetară” care era, la finele lunii august, de 43 de miliarde de lei, reprezentând 2,66% din PIB, potrivit ministrului finanțelor, Marcel Boloș.

Actul normativ conține măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, măsuri care privesc reforma din sistemul administrativ și măsuri fiscale. Referitor la combaterea evaziunii fiscale, documentul propune interdicţia de a efectua activităţi de producţie, depozitare, transport, comerţ sau prestări de servicii, cu bunuri care nu sunt însoţite de documente de provenienţă.

În sistemul bugetar, proiectul propune diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat, desfiinţarea posturilor vacante, desfiinţarea funcţiei de şef birou şi diminuarea ponderii funcţiilor de conducere în totalul funcţiilor la nivel de ordonator principal de credite de la 12% la 8%. 
Voucherele de vacanţă vor fi acordate numai bugetarilor cu venituri salariale mai mici de 14.000 de lei brut, iar valoarea acestora va creşte la 1.600 de lei. Valoarea indemnizaţiei de hrană/tichetelor de masă, la care vor avea dreptul doar bugetarii cu mai puțin de 14.000 de lei brut, nu va putea depăşi contravaloarea a două salarii minime brute/an. În privința cuantumului sporului de condiţii periculoase, acesta este limitat la 1.500 de lei. 

Măsurile fiscale din proiect prevăd creșterea TVA de la 5% la 9% pentru livrarea de locuinţe sociale, de alimente de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri solare, pompe de căldură; creșterea TVA de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool şi de alimente cu zahăr adăugat.

În ceea ce privește noile taxe și impozite pentru mediul privat, începând de anul viitor, companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri, iar băncile vor achita un impozit suplimentar, prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri. Va scădea pragul de încadrare în categoria microîntreprinderilor de la 500.000 la 60.000 de euro. Pentru microîntreprinderi vor fi două cote de impozitare, de 1% şi 3%, în funcţie de venituri şi natura activităţilor.

Pentru angajații din IT sau din construcţii vor fi restrânse facilităţile fiscale la un singur contract individual de muncă şi se va introduce plafonul de 10.000 de lei până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică scutirea.

Autorităţile estimează că proiectul de lege va aduce la buget un plus de peste 22,9 miliarde de lei, cumulat, în medie pe următorii cinci ani. (C. Z.)