Maica Domnului, izvorul curgător de tămăduiri

Un articol de: Marius Nedelcu - 18 Aprilie 2015

În Vinerea Luminată, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, credincioşi din Capitală au participat la Sfânta Liturghie şi la slujba de Sfinţire a apei, săvârşite la Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori. Cei prezenţi au luat cu evlavie apa sfinţită spre tămăduire, luminare şi folos duhovnicesc.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii este închinată după tradiţie Maicii Domnului, care începând cu secolul al V-lea a făcut numeroase vindecări şi minuni la un izvor din apropierea cetăţii Constantinopolului. Izvorul miraculos există şi astăzi în oraşul Istanbul, la mănăstirea ortodoxă din cartierul Balukli. În Biserica Ortodoxă, preoţii şi credincioşii s-au rugat ieri în special Maicii Domnului să fie binecuvântate apele şi să facă, prin mijlocirea lor, tămăduiri de boli şi patimi. La Catedrala Patriarhală, ca de altfel la fiecare biserică din ţara noastră, credincioşii şi-au îndreptat paşii ca la un nou izvor al tămăduirilor. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în locaşul de rugăciune de pe Colina Patriarhiei de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori. În cadrul slujbei, părintele arhidiacon Ionuţ-Viorel Iordăchescu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Foişor I, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“, din Protopopiatul Sector 3 Capitală. La slujba Utreniei a cântat Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei Patriarhale, iar la Sfânta Liturghie răspunsurile au fost date de Corala „Nicolae Lungu“ a Patriarhiei Române.

Sfinţirea apei a fost săvârşită în faţa catedralei

La sfârşitul Liturghiei, au urmat procesiunea şi Sfinţirea cea mică a apei după rânduiala din Vinerea Luminată. Soborul de slujitori purtând icoana Izvorului Tămăduirii, cădelniţe, Evanghelia, Crucea şi celelalte obiecte liturgice a ieşit din locaşul de rugăciune spre pridvorul Reşedinţei Patriarhale, unde a fost pregătită din timp o masă cu cele necesare: vasul cu apă, crucea de binecuvântare, mănunchiul de busuioc. În acest timp, grupul de psalţi a cântat irmoasele Canonului Învierii şi alte cântări pascale. Au urmat apoi Apostolul, Evanghelia şi rugăciunea de Sfinţire a apei din cele douăsprezece vase mari aşezate în spaţiul dintre Catedrală şi Reşedinţa Patriarhală. Slujitorii au binecuvântat poporul prin stropire cu Agheasma Izvorului Tămăduirii. De asemenea, s-a rostit şi cântarea „Ziua Învierii“, după care s-a făcut otpustul special.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că, în Biserică, cei care vin cu credinţă află vindecare de păcate şi alte neputinţe. „În Biserica Mântuitorului Hristos venim întotdeauna când avem nevoie de vindecări sufleteşti şi trupeşti, fiecare dintre noi, mai ales cei care participă la Sfânta Liturghie. Biserica este locul unde ne vindecăm de neputinţele noastre. Aşa au afirmat şi Sfinţii Părinţi, spunând că Biserica este loc de vindecare, adică spital, şi nu loc de judecată. În această zi, în cântările doxologice ale Învierii, în bucuria pascală care domneşte pretutindeni, am rugat-o şi noi pe Maica Luminii să ducă rugăciunile noastre înaintea Fiului ei Cel înviat din morţi şi să reverse izvoare de vindecări peste toţi cei care îi cer ajutorul, peste cei care ascultă cu evlavie rugăciunile ce îi sunt închinate“, a spus Preasfinţia Sa.

Rugăciune la Izvorul Maicii Domnului din grădina Reşedinţei Patriarhale

Tot ieri, la Izvorul Maicii Domnului din grădina Reşedinţei Patriarhale, de unde au fost alimentate cu apă curată cele 12 vase pentru Agheasmă din faţa Catedralei Patriarhale, a fost oficiat Acatistul Izvorului Tămăduirii. Slujba a fost oficiată de părintele protosinghel Lucian Bujor, slujitor la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală. „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în Parcul «Grădina Maicii Domnului» al Reşedinţei Patriarhale, în anul 2010, a fost forată o fântână de 183 m adâncime pentru alimentarea cu apă potabilă a Reşedinţei Patriarhale. În anul 2012, lângă izvor, a fost construit un postament ceramic, pe care se află icoana «Maica Domnului - Izvorul Tămăduirii», realizată în mozaic de pictorul bisericesc Daniel Codrescu. Sfinţirea a avut loc în data de 30 septembrie 2012, fiind săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, cu prilejul împlinirii a 5 ani de slujire patriarhală a Preafericirii Sale (2007-2012)“, ne-a declarat protos. Lucian Bujor. (Diac. Ştefan Sfarghie)