Mănăstirea Bârnova la frumusețea începuturilor

Un articol de: Mihail Vrăjitoru - 03 Iunie 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent duminică, 2 iunie,  în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Bârnova, județul Iași. Ierarhul a săvârșit slujba de târnosire a bisericii și, mai apoi, a oficiat Sfânta Liturghie.

Duminica a 5-a după Paști a fost zi de sărbătoare pentru obștea monahală de la mănăstirea ieșeană Bârnova, dar și pentru credincioșii din orașul Iași și din împrejurimi. Sfântul lăcaș, care a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, a fost sfințit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

După ce a fost întâmpinat de preoți, de oficialitățile locale, precum și de credincioși, ierarhul a târnosit Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, binecuvântând zidurile cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. Ierarhul, conform rânduielilor liturgice, a pecetluit Masa Sfântului Altar. În continuare, cei prezenți au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată pe un podium amenajat în curtea sfântului lăcaș.

Cuvântul de învățătură din cadrul slujbei a fost rostit de arhimandritul Nicodim Petre, starețul Mănăstirii Bucium din Iași. 

La final, Părintele Mitropolit Teofan a evidențiat credința ctitorului mănăstirii, Miron Barnovschi: „Mulți domnitori a avut Moldova. Cei mai mulți dintre ei, oameni foarte cre­dincioși, dar parcă nici unul dintre ei nu l-a depășit în evlavie, în rugăciune, în adâncime duhovnicească pe Voievodul Miron. Era bogat și avea de toate, însă totul l-a pus în slujba lui Dumnezeu. Spun contemporanii că nu lipsea de la nici o slujbă, că postea cum postesc asceții din mănăstiri. Își petrecea nopțile în priveghere sfântă și citire la Psaltire. A considerat că nimic nu este mai de folos pentru neamul său decât să zidească biserici și mănăstiri. Și deși a domnit puțin, că așa au fost vremurile și trădările locale, timpul pe care l-a avut la îndemână ca domn a fost consacrat în totalitate credinței zidirii de lăcașuri sfinte. Și ca totul să fie plin de cunună, și-a dat și viața pentru dreapta credință”.

La sfârșitul slujbei, drept mulțumire pentru lucrările de reînnoire a ansamblului monahal, ierarhul i-a oferit protosinghelului Paisie Furdui, starețul mănăstirii, Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”, iar tuturor celor care au ajutat mănăstirea, distincții de vrednicie.

După aproape 400 de ani de la prima atestare documentară a Mănăstirii Bârnova (23 septembrie 1628), a fost finalizat un însemnat proiect prin care aşezământul monahal a fost readus la lumină. Proiectul început în primăvara anului 2018, cu titlul „Restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Ansamblului Mănăstirii Bârnova, din comuna Bârnova, judeţul Iași”, a presupus realizarea unor însemnate lucrări de restaurare și consolidare, fondurile necesare fiind acoperite prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020.